+(420) 412 384 013 +(420) 720 998 468 info@dentalcare.cz

FITGRIP-group-fanned-4V současné době společnost Dentsply představila inovovaný ultrazvukový přístroj Cavitron s Tap-On technologií. Přístroj Cavitron je ohromným přínosem v oblasti dentální hygieny. Rychlost, efektivita a všestrannost- to jsou vlastnosti Cavitronu při odstraňování supra i subgingiválního zubního kamene. Již více než století DENTSPLY International poskytuje inovativní, vysoce kvalitní a efektivní stomatologické výrobky. Od roku 1899 se společnost značně rozrostla a stala se jednou z největších odborných stomatologických společností na světě. K dnešnímu dni působí ve 40 zemích po celém světě a distribuuje své stomatologické výrobky do více než 120 zemí.

BAKTERIE V DUTINĚ ÚSTNÍ
Na počátku všeho toho o čem je zubní hygiena, stojí zubní plak a bakterie, kterými je osídlena dutina ústní. Z etiologického hlediska je zubní plak biofilm, který obsahuje společenství různých bakteriálních druhů adherujících k povrchu zubu. Je charakterizován nejen svojí lokalitou (supragingivální a subgingivální), ale i svou typickou skladbou.

 
Tato skladba je dána podmínkami pro růst určitých mikrobiálních druhů. Krátce po vyčištění zubů se vytváří pelikula, což je bílkovinná vrstvička na povrchu zubní skloviny, na kterou nasedají různé bakterie. Zpočátku kolonizují anaerobní grampozitivní bakterie a koky – dominantní je Streptococcus sanguis. Následují grampozitivní tyčky, vláknité mikrobi a aktinomycety, na které se navážou gramnegativní bakterie a fusobakterie.
Zubní plak, na kterém se ukládají minerální látky, sliny a zbytky potravin tvoří zubní kámen. Původně měkký a snadno odstranitelný zubní plak se promění v již neodstranitelný zubní kámen. Tedy neodstranitelný pouze za pomoci zubní pasty a kartáčku, jinými slovy „běžnou domácí zubní hygienou“. Ze zubního kamene se uvolňují látky, které jsou pro dásně dráždivé a agresivní. Na řadu pak přichází profesionální dentální hygiena. Dentální hygienistka se zabývá prevencí a terapií parodontopatií, které jsou podmíněné zubním plakem. Je naprosto jasně dokázané, že onemocnění parodontu a úroveň zubní hygieny spolu blízce souvisí.

ZUBNÍ HYGIENA
Odstraňování zubního kamene můžeme provádět ručními nástroji. Mezi ruční nástroje patří ostré kyrety různých typů, které jsou vhodné k odstranění supra i subgingiválního zubního kamene. Toto ošetření je však velmi náročné nejen pro pacienta, ale zejména pro ošetřujícího. Trvá poměrně dlouho a je zapotřebí vynaložit dost fyzického úsilí. Moderní ultrazvukové přístroje nabízejí vyšší komfort ve všech ohledech, především z hlediska času a z hlediska vynaložené energie na jedno ošetření. Šetří se tak čas nejen klienta, ale i zubní hygienistky.

CAVITRON
Ultrazvukové přístroje jsou přístroje poháněné generátory vysokofrekvenčních kmitů, které přemění elektrickou energii na ultrazvukové vlny. Cavitron patří mezi tzv. magnetostrikční přístroje. Ty pracují na principu miniaturního kladívka. Základem je svazek kovových proužků nebo kovová tyčinka spojená s pracovním hrotem. Je vložená do drátěné cívky v rukojeti nástroje, kam je přiveden elektrický proud. Kolem kovových proužků se vytvoří magnetické pole a to vede k jejich konstrikci (zúžení, sevření). Střídavý elektrický proud pak indukuje střídavé magnetické pole, které vyvolá vibrace. Koncovky těchto přístrojů vykonávají pohyb elipsy s frekvencí 18-45 kHz. Tvarově se podobají scalerům.

První přístroje Cavitron se dostaly na trh v roce 1954 s jednoduchou koncovkou, která nebyla chlazená vodou a odstraňovala pouze supragingivální kámen. Od této doby prošel Cavitron ohromnými změnami. Koncovky jsou chlazené vodou, jejich průměr a tvar nahrazují koncovky ručních kyret a ošetření lze provádět supra i subgingiválně. Různé typy ultrazvukových koncovek pro Cavitron s unikátním designem a ergonomickou rukojetí dovolují vybrat pro určitý výkon tu nejvhodnější koncovku. Špička koncovky, její forma a tvar umožňují správný přístup a funkci při práci ve všech prostorách kolem zubů. Při výběru správné koncovky se řídíme několika pravidly. Rozlišujeme množství plaku a jeho rozložení na zubu. Na velké nánosy kamene používáme koncovky s označením standard. Standard koncovky se dělí dle zakřivení na použití pro různé typy zubů. Zahnutá koncovka se snadněji adaptuje na zub a kopíruje jeho linii a tím se zubní kámen odstraní efektivněji.

Na malé množství kamene jsou koncovky slim. Koncovky slim dále používáme do hlubokých parodontálních chobotů. Koncovky rovné používáme na orální a vestibulární plošky zubu, zahnuté koncovky nahrazují Graceyho kyrety a jsou vhodné do distálních úseků a furkací. Mezi speciální koncovky patří koncovka na ošetření implantátů a koncovka
určená k air-fl ow. Koncovka air-fl ow slouží k odstranění vnějších pigmentových skvrn, například po tabáku, kávě anebo čaji. Dále pak k profylaxi ortodontických pacientů s fixními aparáty. Přístroj Cavitron s technologií Tap-On umožňuje odstraňování zubního kamene a air-polishing jediným poklepnutím na nožní ovládání, což dovoluje odpočinek nohy během ošetření.

Nové automatické cykly v profylaktickém režimu automaticky přepínají mezi air-fl ow a oplachováním vodou, aniž by bylo nutné dotknout se nožního ovládání. Doplňkové možnosti spočívají v jediném stlačení tlačítka pro režim „turbo“, který zajistí až o 25 % vyšší výkon. To vše jediným poklepáním na nožní ovladač. Jemné ovládání průtoku vody umožňuje přesnější a pohodlnější úpravu výplachu na násadci podle požadovaného nastavení.

VÝHODY
Údržba Cavitronu je velmi jednoduchá. Mezi režimy je vhodné použití režim Single-Push, při kterém dojde k propláchnutí koncovky. Rukojeť i koncovka jsou autoklávovatelné, což poskytuje záruku proti kontaminaci. Cavitron dodává vaší ordinaci pohodlí a efektivitu. Cavitron nabízí dlouhotrvající tradici, vynikající ohlas spokojených pacientů a výborné klinické výsledky. Luxusní technologie Tap-On, intuitivní displej, jednoduché dotykové ovládání a programovatelná paměť pro nastavení optimálního výkonu. Tyto pozitivní vlastnosti Cavitronu poskytují pacientům a ošetřujícímu personálu komfort a efektivitu při celém ošetření.

Pin It on Pinterest

Share This