+(420) 412 384 013 +(420) 720 998 468 info@dentalcare.cz

dddKaždé dva roky se v Kolíně nad Rýnem koná největší dentální výstava na světě. Letos probíhala od 10. do 14. března a jako vždy přinesla nejnovější trendy ve stomatologii. Navíc se celá akce oproti minulému ročníku zásadně zvětšila. Zvýšil se počet návštěvníků i vystavovatelů a vzrostla i plocha, na které bylo možno vystavovat.

Hlavní náplní letošního IDS bylo zlepšení spolupráce mezi stomatologem a laboratoří. Dále pak progrese digitálních a konvenčních výrobních metod a zlepšení náhradových materiálů. Dobrá týmová práce zubního lékaře a laboranta je v dnešní době naprosto nezbytná k tomu, aby bylo docíleno nejlepších výsledků v oblasti implantologie a následného protetického řešení. Laboranti by měli své názory a knowhow nabídnout přímo v ordinaci, přímo u křesla jak pacientovi, tak stomatologovi.

Stále častěji se rozvíjí koncept, kdy každý lékař (každá klinika) zaměstnává svého osobního laboranta. Výrobní postupy se neustále zdokonalují a stejně tak materiály. Na trhu se jich najednou vyskytuje ohromné množství a zubní lékař již nemůže zastávat funkci specialisty jak na medicínu, tak na protetické materiály a postupy. V každé praxi by tak měl být k dispozici specialista laborant, který poradí s výběrem materiálu a následně provede dokonalou estetickou individualizaci náhrady. A právě takovýto koncept hrál na ISD 2015 hlavní roli.

Nejen v západních zemích jsou již na prvním místě digitálně zhotovené stomatologické náhrady. CAD /CAM systémy mění stomatologii a mění i laboratoře samotné. Již ve většině vyspělých laboratoří dominují digitální systémy. K těmto systémům jsou optimalizovány materiály, které umožňují zhotovit naprosto dokonalé a přesné výrobky. Takové nároky jsou kladeny zejména na náhrady nesené implantáty. Digitálně zhotovené korunky a můstky jsou dnes již cenově daleko výhodnější, a stejně tak čas a úsilí potřebné k jejich zhotovení je výrazně nižší. Výsledná práce je přesnější, a pokud je k dispozici dobrý laborant, tak ani estetika nezaostává.

CAD /CAM systémy zapříčinily, že tradiční metody otisků, modelů a licích soustav zaostávají. Digitální stomatologii navíc doplňují moderní materiály, které jsou velmi pevné a poskytují výborné estetické vlastnosti. Nicméně i konvenční metody jsou stále aktuální a v mnoha laboratořích se stále využívají. Takové laboratoře pracují hlavně se zlatými slitinami a slitinami neušlechtilých kovů. Pro ty bylo na IDS k dispozici řada nových přístrojů a zaujal zejména ten, který byl určen na výrobu zlatých inlayí. Pro řadu stomatologů je totiž zlato tím nejlepším materiálem pro náhradu zubu.

Dalším velmi početným artiklem byly barvící materiály pro individualizaci například faset. Stainy a shady, dále pak nanášecí nástroje k vrstvení dentinových a sklovinných materiálů. I to zaznamenalo za poslední dva roky vývoj. To, co však teprve přijde, je éra 3D tiskáren. Ty se začínají stále více dostávat do odvětví stomatologie. Na IDS byly k vidění první tiskárny pro zubní laboratoře. Jsou v hodné k výrobě kompozitních náhrad, ale zatím se využívají zejména pro výrobu modelů. Ty jsou daleko přesnější a pevnější, již nehrozí zlomení sádrového modelu nebo bubliny v modelu.

ID S v číslech
IDS 2015 probíhalo celkem 5 dní. Výstava byla obrovská. Učinilo se zde více obchodů, více objednávek, více premiér a i lidí tudy prošlo daleko více než v roce 2013. Když 36. ročník mezinárodní stomatologické výstavy po pěti dnech uzavřel své brány, byl ustanoven nový rekord. Celou výstavu navštívilo asi 138.500 návštěvníků. Pocházeli z více než 151 zemí světa. Tato čísla znamenala nárůst o 11 % proti minulému ročníku. A bylo zde více také vystavovatelů. Dorazilo přesně 2.201 společností z 56 zemí a z různých odvětví stomatologie. Celá akce se navíc odehrávala na větším prostoru než před dvěma lety. Dnes se mohli návštěvníci pohybovat po 157.000 metrech čtverečních. Organizátorům se podařilo IDS ještě zatraktivnit, a proto sem přijelo více návštěvníků. Jednalo se tak o nejúspěšnější IDS všech dob. Na veletrhu panovala fantastická atmosféra.

Dorazila spousta lidí z nejrůznějších odvětví – stomatologie, zubní technici, chirurgie, ortodoncie, ale také lidé z univerzit a marketingu, který hraje ve stomatologii čím dál větší roli. Bylo navázáno hodně nových obchodních vztahů a bylo potvrzeno dost objednávek. Společnosti měly radost, že přijelo tolik návštěvníků z cizích zemí, protože se jim tak podařilo dosáhnout i na nové trhy a navázat kontakty s místními distributory. Ve výsledku pak neoficiální průzkum ukázal, že 83 % lidí si na IDS 2015 vybralo nový přístroj do své praxe.

 

Pin It on Pinterest

Share This