+(420) 412 384 013 +(420) 720 998 468 info@dentalcare.cz

V poslední době se čas­to objevují varování před energetickými nápoji.

Jsou namířena zejmé­na na teenagery, kteří si energetické drinky vel­mi oblíbili. Je to možná tím, že jsou energetické nápoje módní a posky­tují obraz sportovce, ale spíše za to může vysoký obsah cukru, který dospívajícím chutná a způsobu­je jakousi „závislost“. Vysoký obsah cukrů je jedním z důvodů, proč nejsou energetické nápoje dobré na zuby. Ten hlavní důvod však spočívá ve vysokém množství kyselin, které narušují strukturu zubní skloviny. Ta je pak oslabená a snadno dojde k jejímu poškození.

Většina lidí (a především dospívající) si myslí, že energetické nápoje zlepší jejich sportovní výkon a dodají jim potřebnou energii. Nikoho by také nenapadlo, že tyto sportovní nápoje mohou být stejně nezdravé, jako třeba kola. Téměř všichni budou velmi překvapeni, až se od svého zubního lékaře dovědí, že pitím energetických nápojů doslova koupou své zuby v kyselině. Obsah kyselin je tak vysoký, že již několik doušků naruší sklovinu. Pravidelné pití těchto nápojů je pak zaručenou cestou, jak sklovinu ze zubů úplně eliminovat. Na zubech pak zbude pouze dentin, který je daleko náchylnější ke vzniku zubního kazu.

Nedávno proběhl test, který sledoval složení těch nejznámějších a nejprodáva­nějších energetických nápojů. V nápojích bylo nalezeno velké množství nejrůz­nějších kyselin, které se lišily podle výrobce nebo příchuti. Do testu se zapojili i zubní lékaři. Do každého nápoje ponořili na 15 minut dva vzorky skloviny. Poté jej na 2 hodiny umístili do prostředí přirozených slin. Celý cyklus se opakoval 4x denně po dobu 5 dní. Lékaři tak chtěli napodobit situaci, kdy člověk „závislý“ na energetických nápojích vypije 4 tyto drinky denně.

Již po 5 dnech byly patrné výsledky – významné porušení zubní skloviny. Nápo­je byly rozděleny do dvou hlavních kategorií: energetické a sportovní nápoje. A právě energetické nápoje dopadly nejhůře. Poškození zubů bylo až 2x větší než u sportovních nápojů. Průzkum mezi teenagery ukázal, že téměř polovina z nich vypije za den alespoň jeden energetický nápoj. A právě na základě těch­to výsledků je na místě, aby stomatologové začali před energetickými nápoji varovat rodiče i samotné teenagery.

Již dnes se zubní lékaři setkávají s rozsáhlými kazy u dospívajících a měli by brát v úvahu energetické nápoje. Lékař by pak měl důrazně doporučit, aby pacient omezil energetické nápoje a jako podporu slinné sekrece by měl žvýkat žvýkačky bez cukru. Doplňkem mohou být výplachy čistou vodou ihned po vypití energetického nápoje. Tím dojde ke stabilizaci pH o něco rychleji. Také by zubař měl pacienta poučit, že po konzumaci energetického nápoje je nezbyt­ně nutné počkat alespoň hodinu s čištěním zubů, které by poničilo kyselinami oslabenou sklovinu.

A malá rada na závěr: ačkoliv to obchodníci neradi přiznávají, některé přírod­ní šťávy dokážou nahradit energetické nápoje daleko lépe a jsou navíc zdravé pro zuby. Příkladem je například kokosové mléko, které má výborné hydratační vlastnosti a po sportu doplní potřebné minerály a vodu.

Zdroj: medicalnewstoday.com

Pin It on Pinterest

Share This