+(420) 412 384 013 +(420) 720 998 468 info@dentalcare.cz

obcansky_zakonikJiž tradičně přicházím v prvním čísle nového ročníku časopisu DentalCare s chystanými změnami, které nám přináší nadcházející rok. Přelom roku totiž obvykle k takovému tématu vyzývá – na jedné straně se hodnotí rok předešlý, na druhé straně nás však zajímá, na co se máme připravit. S dychtivostí očekáváme zlepšení v různých směrech, pomalu si však zvykáme na to, že chléb, voda či maso už nikdy levnější nebudou. Už dlouhou dobu se připravujeme na změny v občanském zákoníku. Rok 2014 však přináší mnoho dalších změn, nejen v médiích nejprezentovanější novinku – nový občanský zákoník. Nastávají rovněž velké změny v oblasti daní. Jedná se především o rozsáhlou novelizaci zákona o daních z příjmů, zákona o dani z nemovitostí, zákona o dani z přidané hodnoty, o zrušení daně dědické a daně darovací a o převedení darů a dědictví do předmětu daní z příjmů a o náhradu dnešní daně z převodu nemovitostí daní z nabytí nemovitých věcí.

Od 1. 1. 2014 vstupuje v platnost vedle nového občanského zákoníku také zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích, přičemž současně přestává platit stávající obchodní zákoník, který doposud upravoval „život“ obchodních společností. Zákon o obchodních korporacích se tak stává novým
základním předpisem, který upravuje existenci a chod obchodních společností a družstev. Začátek roku 2014 tedy přinesl významný přelom pro celé soukromé právo. Zcela nová legislativa v oblasti soukromého práva tak přináší do života běžných občanů i obchodních společností řadu podstatných změn.

Zavedení tzv. monistického modelu 
Kromě dnešního tradičního (tzv. dualistického) modelu představenstva a dozorčí rady si zakladatelé budou moci zvolit také model monistický, který nyní známe z fungování evropské společnosti, při kterém společnost zřizuje správní radu a funkci statutárního ředitele, který může být zároveň
předsedou správní rady. Z tohoto lze usuzovat, že celé vedení společnosti tak bude moci ležet v rukou i jen jediné osoby, což může být v případě řady společností, které v současné době mají problém s personálním obsazením tříčlenného představenstva i dozorčí rady, velmi vítaným řešením.

Základní kapitál s.r.o. 1 K č!
Pokud jde o minimální výši základního kapitálu společnosti s ručením omezeným, tak tu zákon o obchodních korporacích snižuje na minimální výši 1,- Kč. Touto změnou se česká právní úprava minimální výše základního kapitálu přiblížila právní úpravě jiných evropských zemí (např. Německa nebo Velké Británie). Společnost s ručením omezeným, tak bude moci mít podstatně nižší základní kapitál, než na který jsme doposud byli zvyklí. Stejně jako tomu bylo doposud, tak i zákon o obchodních korporacích určuje pouze minimální výši základního kapitálu, přičemž nic nebrání tomu, aby výše základního kapitálu byla vyšší než 1,- Kč. Tato revoluční změna by neměla oslabit pozice věřitelů, jak by se mohlo na první pohled zdát. Zákon o obchodních korporacích v této souvislosti klade důraz na to, za jakých okolností je možné majetek ze společnosti vyvádět.
Především budou společnosti nově podléhat tzv. testu insolvence, který jim zakazuje vyplácet zisk či jakékoliv zálohy na něj v případě, že by si tím přivodily úpadek.

Konec § 196a 
Známý strašák v podobě § 196a obchodního zákoníku již v nové právní úpravě v rozsahu dosavadního znění nenajdeme, nicméně zákon o obchodních korporacích, v souladu s právem Evropské unie, zavádí některé mechanismy regulující transakce mezi spřízněnými osobami. Nutnost ocenění převáděného majetku znaleckým posudkem se nově bude vztahovat pouze na případy, kdy společnost majetek nabývá od svého zakladatele či akcionáře (nikoliv již od rozsáhlého výčtu spřízněných osob), a to výlučně v prvních dvou letech své existence.

DPH
Pro rok 2014 zůstávají sazby DPH pro sníženou (15 %) a základní sazbu (21 %) DPH nezměněny. Sjednocení sazeb (na hodnotu 17,5 %) je odloženo na rok 2016. Stomatologové jistě uvítají, že obrat rozhodný pro povinnou registraci k DPH zůstává pro rok 2014 stále na úrovni 1 mil. Kč. Chystá se totiž podle platné úpravy snížení této hranice na 750 tis. Kč, a to od 1. 1. 2015. Řada dodavatelů by se totiž tímto snížením hranice pro registraci k DPH stala plátcem DPH a znamenalo by to zdražení vstupů. Tohoto se tedy můžeme obávat až od nadcházejícího roku 2015. Plátci DPH by neměli opomenout již dříve schválenou novinku pro rok 2014, tou je podávání přiznání k DPH výhradně v elektronické formě s výjimkou pro fyzické osoby s obratem do 6 mil. Kč. Jediná výjimka z povinnosti činit podání v elektronické podobě, se tedy týká fyzických osob, jejichž obrat za nejvýše dvanáct bezprostředně předcházejících po sobě jdoucích kalendářních měsíců nepřesáhne 6 mil. Kč. Pokud fyzická osoba tento obrat překročí, vzniká jí povinnost činit podání výhradně elektronicky za zdaňovací období následující po zdaňovacím období, v němž došlo k překročení obratu, a trvá nejméně po dobu 6 kalendářních měsíců.

Daň z nabytí nemovitých věcí
Jedná se o novou úpravu daně z převodu nemovitostí. Standardně (bez dohody smluvních stran) zůstává poplatníkem daně prodávající a kupující bude ručitelem. Smluvní strany se však mohou dohodnout, aby byl poplatníkem daně kupující – prodávající v tomto případě ručitelem není.

Daň z nemovitostí
Daň z nemovitostí je nadále upravena současným zákonem o dani z nemovitostí (původně se počítalo s přijetím nového zákona), který je však velice rozsáhle novelizován a přejmenován na zákon o dani z nemovitých věcí (daň z nemovitostí se nyní jmenuje daň z nemovitých věcí). Většina
změn souvisí s novou soukromoprávní úpravou nemovitostí – především soukromoprávně jsou nyní stavby (až na výjimky) považovány za součást pozemku, ale pro účely daně z nemovitých věcí jsou posuzovány samostatně. Novelizovaný zákon obsahuje i některé koncepční změny (např. vymezení předmětu daně ze staveb resp. v nové terminologii daně ze staveb a jednotek).

Rekodifikace soukromého práva přináší zásadní změny týkající se běžné podnikatelské praxe s daňovými a účetními souvislostmi. Pro běžné podnikání bychom měli vědět např.:

  • že s.r.o. již nemusí povinně tvořit rezervní fond (akciová společnost až na výjimky také ne),
  • že je možné dobu promlčení smluvně sjednat,
  • že závazkem je dluh,
  • že pole se již nebude pronajímat, ale propachtovávat,
  • že stavba (včetně zabudovaných strojů) se stává součástí pozemku,
  • že i členský podíl na bytovém družstvu je věcí (movitou věcí nehmotnou),
  • že platí nová pravidla pro nabytí vlastnického práva,
  • že z občanského sdružení se stává spolek,
  • že platí nová pravidla společenství vlastníků jednotek

Daň z příjmu fyzických osob
V roce 2014 i nadále zůstává v platnosti superhrubá mzda a 15 % sazba daně z příjmů fyzických osob, Při výpočtu zálohy na daň z příjmů fyzických osob se odvod zvyšuje o 7 % solidární zvýšení daně z hrubé mzdy převyšující jednu dvanáctinu maximálního vyměřovacího základu pro pojistné na sociální zabezpečení pro rok 2014 (hrubé příjmy vyšší než 103 768 Kč/měsíc). Od 1. 1. 2014 je možné uplatnit srážkovou daň pouze na příjmy ze závislé činnosti z dohod o provedení práce (DPP) s limitem do 10.000 K č, není-li podepsáno prohlášení k dani. U ostatních pracovních poměrů, které podléhají dani z příjmů, se uplatní zálohová daň a to i v případě, že u poplatníka činí výše zdanitelných příjmů méně než 10.000 K č a poplatník nemá podepsané prohlášení k dani!

Zvýšuje se tedy limit pro uplatnění konečné srážkové daně u poplatníků, kteří nepodepíší u zaměstnavatele prohlášení k dani, a to z částky 5 000 Kč na 10 000 Kč/měsíc a zároveň je možné tuto srážkovou daň použít pouze u příjmů, které plynou z dohod o provedení práce, což vede ke sjednocení
s podmínkami pro osvobození od pojistného na sociální a zdravotní pojištění. Příjmy za práci učňů a studentů z praktického vyučování a praktické přípravy jsou osvobozeny od daně z příjmů fyzických osob a zároveň i od sociálního a zdravotního pojištění. Sociální a zdravotní pojištění Pro rok 2014 činí maximální vyměřovací základ pro pojistné na sociální pojištění 1 245 216 Kč. Pro zdravotní pojištění se v roce 2014 maximální vyměřovací základ nebude uplatňovat.

Minimální měsíční pojistné na zdravotní pojištění, které se počítá z minimálního vyměřovacího základu, jehož výše je rovna minimální mzdě (tzn. 8 500 Kč), činí i v roce 2014 1 148 Kč. Srážky ze mzdy Od roku 2014 přináší zásadní změnu v této oblasti Nový občanský zákoník. Úpravu dohody o srážkách ze mzdy nově najdeme v ustanovení § 2045 a následujících. Zjistíme, že dluh lze zajistit dohodou věřitele a dlužníka o srážkách ze mzdy nebo platu, nebo z náhrady mzdy ve výši, která nepřesahuje jejich polovinu. Navíc, nejde-li o srážky k uspokojení práva zaměstnavatele, je třeba k uzavření dohody předchozího souhlasu zaměstnavatele. To znamená, že dluh zaměstnance bude možné zajistit dohodou o srážkách ze mzdy, ale maximálně do poloviny jeho mzdy nebo náhrady mzdy nebo platu a zaměstnavatel musí s uzavřením takové dohody souhlasit. Náklady spojené s odesláním částky ponese plátce mzdy.

Článek je zpracován jako jeden z výstupů výzkumného projektu Fakulty financí a účetnictví VŠE Praha, který je realizován v rámci institucionální podpory VŠE IP100040.

Pin It on Pinterest

Share This