+(420) 412 384 013 +(420) 720 998 468 info@dentalcare.cz

zubnikazZubní kaz je nejčastější chronické onemocnění u dětí ve všech zemích světa. Ve skutečnosti se jedná o infekční onemocnění, tedy nakažlivé a přenosné z člověka na člověka. Matka se zubními kazy může velmi lehce tyto kazy předat svému potomkovi. Přenášejí se samozřejmě bakterie zodpovědné za vznik zubního kazu.

K přenosu dochází nejčastěji sdílením příborů. Rodiče by měli tedy dbát o své orální zdraví i proto, že tím mohou ovlivnit chrup svých dětí. Podle lékařů mohou mít zubní kazy kritický vliv na kvalitu zdraví dětí a jejich budoucího života. Zubní kazy způsobují nepříjemné bolesti. Jejich ošetření v zubní ordinaci je velmi často nepříjemné a přináší malým dětem psychickou zátěž. Kazy a posléze ztráta zubů znemožňují správné kousání potravy, což způsobuje nesprávnou výživu rostoucích dětí. Zkažené zuby dítěte bývají mezi vrstevníky často terčem posměchu, čímž je dotčena dětská psychika, učení i další sociální vývoj dítěte.

Proto se doporučuje, aby rodiče pečovali o zdraví svých dětí se vším všudy, tedy i o orální zdraví. Dítě by mělo navštívit zubního lékaře, jakmile se prořeže první mléčný zub. Pravidelné prohlídky pak poslouží rodičům jako důležitý zdroj informací o tom, jak se starat o zuby svého potomka, ale také o dietních návycích a rizikových faktorech. Důležité je sledovat správný vývoj čelistí i celého chrupu. Mimo jiné by měli zubní lékaři informovat rodiče o tom, že může dojít k přenosu bakterií odpovědných za zubní kazy. Ústa dítěte jsou doslova bránou do těla pro celou řadu infekcí. Sdílení lžiček a třeba i dudlíků může přenést bakterie od rodiče k potomkovi. A platí to i pro bakterie zubního kazu. Platí zde, že chrup s kariézními lézemi je bohatší na množství patogenních organismů. Těmi pak rodič snadno infikuje své dítě. Je tedy důležité dbát na zdraví dutiny ústní také u rodičů. Ti totiž můžou velmi snadno ovlivnit svoje dítě. Pokud budou mít rodiče kladný vztah k ústní hygieně, pak se to naučí i jejich potomci. Navíc zde hrozí nižší riziko přenesení zubní kazu přímo z rodiče na dítě.

Zdroj: sciencedaily.com

Pin It on Pinterest

Share This