+(420) 412 384 013 +(420) 720 998 468 info@dentalcare.cz

NanoWise_box_bNa naší zubní klinice DentalCare Clinic se snažíme používat ty nejmodernější materiály a technologie. Na trhu s kompozitními materiály můžeme najít spoustu výrobků nejrůznějších značek a vybrat ten správný materiál je mnohdy náročná činnost. Každému navíc vyhovuje úplně něco jiného a stomatolog se musí s novým materiálem dlouho sžívat, než začne tvořit nádherné výplně. Nám se však dostal do rukou materiál od SpofaDental – NanoWISE. Okamžitě jsme si jej oblíbili.

NanoWISE je nanohybridní kompozitní materiál od společnosti SpofaDental. Jedná se o kompozit vhodný ke zhotovení výplní na distálních, ale i frontálních zubech. Jde samozřejmě o světlem tuhnoucí kompozitní materiál. Jeho unikátní složení s nanočásticemi barya mu propůjčuje jedinečné charakteristiky. NanoWISE kombinuje výborné mechanické a estetické vlastnosti. Odstíny tohoto materiálu budou vyhovovat téměř každému a s trochou praxe dokáže každý snadno vytvořit estetickou výplň nejen na laterálních zubech.

Vlastnosti NanoWISE materiálu

Výrobce se chlubí tím, že vytvořil materiál, který poskytuje jak dokonalé mechanické parametry, tak i skvělou estetiku. A my to musíme jen a jen potvrdit. Materiál je velice odolný. Za celou dobu, po kterou jej používáme na naší klinice, jsme při zpětné kontrole svých výplní nezaznamenali jediné selhání. Výplně v distálním úseku výborně snáší i extrémní podmínky u několika našich pacientů trpících bruxismem. Když jsme pátrali po tom, čím je dána taková pevnost kompozita NanoWISE, dozvěděli jsme se, že za tím stojí částice barya. Právě ty poskytují onu odolnost vůči oděru a vysokou pevnost, která je až třikrát vyšší, než u jiných kompozitních materiálů.

Co se týká estetiky, tak hlavní devizou NanoWISE je jeho lesk a výborná leštitelnost. Opracování tohoto materiálu je velmi snadné. Skutečně skvělá leštitelnost zajistí dlouhodobou trvanlivost lesku všech výplní. Odolnost materiálu pak zajistí celkový estetický vzhled výplně po opravdu dlouhou dobu. Navíc díky nízké objemové kontrakci nedochází ke vzniku mikrospár, které bývají místem zadržování pigmentů a nečistot. Jak se nám s NanoWISE kompozitem pracovalo? K dispozici jsme měli NanoWISE Intro Kit, což byla základní sada několika odstínů, která obsahovala:

• 5 x 4 g NanoWISE stříkačky v odstínech A2, A3, A3.5, B2, B3
• 1 x 4 g NanoWISE stříkačka ve středním opákním odstínu
• 1 x 4 g NanoWISE stříkačka v tmavém opákním odstínu
• 1 x 2 g Opticor Flow kompozit odstín A2 + 10 aplikačních kanyl

NanoWise_syringe_b
Tato sada je naprosto ideální. S pomocí dostupných odstínů a materiálů se nám podařilo zhotovit veškeré výplně od středních řezáků až po osmičky. Dle našich zkušeností, je materiál NanoWISE celkově spíše opákní. Na to je důležité myslet zejména při modelaci výplní na frontálních zubech. I když balení obsahuje vysoce translucentní incizní odstín, je dobré na vysokou opacitu stále myslet a materiál opravdu pečlivě vrstvit, jelikož translucentní odstín nedokáže vyřešit vše. Zejména frontální výplně budou vyžadovat trochu cviku, ale i zde se dají vytvořit parádní, esteticky dokonalé výplně.

Co jsme však na materiálu ocenili nejvíce, bylo to, jak jednoduše se s ním pracovalo. Jeho konzistence a modelovatelnost je výborná. Materiál se nelepí na modelovací nástroje a krásně lne k povrchu zubu a kavity. Díky tomu lze vytvořit dokonalou anatomickou repliku vlastního zubu s hladkým a lesklým povrchem. Výplně jsou bez bublin či spár.

Materiál NanoWISE můžeme jednoznačně doporučit každému. Hodí se pro všechny druhy výplní a dostaveb. Hlavní výhodu vidíme hlavně v tom, jak se s materiálem pracuje. Je to snadné a estetické výplně zvládne úplně každý. Když se k tomu vezme poměr ceny a kvality materiálu NanoWISE, není co řešit.

 

Pin It on Pinterest

Share This