+(420) 412 384 013 +(420) 720 998 468 info@dentalcare.cz

Skoro polovina obyvatel přiznává, že zapomíná na pravidelné čištění zubů před spaním. Hrozí jim tak daleko vyšší riziko vzniku zubního kazu. A ta zajímavá část teprve přijde.  Ukázalo se totiž, že zejména ženy porušují základní bod ústní hygieny, to že se zuby čistí ráno a hlavně před spaním.

Až 60 % z dotázaných žen uvedlo, že večer občas „zapomenou“ na zuby. Muži se podle stejného průzkumu o svůj chrup starají pečlivěji, protože k prohřešku se přiznalo pouze 35 % z dotázaných. Zajímavá jsou poměrně malá procenta lidí (jen necelých 10 %), kteří vynechávají čištění zubů ráno. Je to zřejmě tím, že během dne jsou v kontaktu s ostatními lidmi a víc než o zdraví zubů tedy jde o voňavý dech. Průzkum, který se zaměřil na návyky zubní hygieny, rovněž odhalil, že více než čtvrtina lidí si někdy nevyčistí zuby vůbec během celého dne. Stojí tedy za to připomenout lidem základní pravidla péče o chrup.

• čistit si zuby dvakrát denně po dobu dvou minut
• navštěvovat zubního lékaře alespoň dvakrát ročně
• upravit ústní hygienu i podle toho, jaké druhy potravin konzumujeme

Vědci tvrdí, že každý, kdo pravidelně vynechává čištění zubů, ať už ráno, nebo v noci, si zadělává na choroby dutiny ústní. Ať už půjde o zubní kaz, nebo onemocnění dásní, následné stomatologické ošetření je mnohem dražší než zubní kartáček.

Ke správně zubní hygieně a dobrému orální zdraví nestačí čištění zubů pouze jednou denně. Čistit zuby ráno i večer má svůj nezpochybnitelný účel. Čištění zubů po ránu zbaví zuby plaku a posílí sklovinu fluoridovou vrstvou, která ji pak po celý den chrání před útoky kyselých zplodin bakterií i před složkami potravy. Čištění zubů večer odstraňuje usazené zbytky jídla, které se na zubech a v jejich okolí nashromáždily během dne. Během spánku dochází
k poklesu tvorby slin a tak i ke sníženému samoočišťování zubů. Bakterie pak mají celých 8 hodin, kdy mohou nerušeně narušovat zubní sklovinu. Čištění zubů by tedy nemělo být vynecháváno ani ráno, ani večer.

 

Zdroj: medicalnewstoday.com

Pin It on Pinterest

Share This