+(420) 412 384 013 +(420) 720 998 468 info@dentalcare.cz

Lékaři z amerického Connecticutu shromáždili informace o více než 300 lidech, u kterých se v minulosti objevil vřed nebo jen drobná eroze na sliznici nebo gingivě. Ty porovnali s rozsáhlou skupinou lidí účastnících se celoevropského průzkumu, kteří toto onemocnění nikdy v životě neprodělali. Ti pacienti, kteří zažili ulcerózní chorobu dutiny ústní, měli mnohem nižší příjem vitamínu B12 a kyseliny listové, než je běžný průměr. Podle jiných studií je dopad karence vitamínu B ještě větší – nedostatek těchto vitamínů může dokonce způsobit projevy Cronovy choroby nebo ulcerózní kolitidy. Když posléze došlo k substituci nedostatkových vitamínů, vředy z dutiny ústní úplně vymizely.

Vitamín B12 je také nazýván kobalamin. Jeho nedostatkem trpí zejména lidé s megaloblastickou anémií. B12 je totiž naprosto klíčový vitamín pro správnou tvorbu červených krvinek. Vitamín B12 je dále důležitý pro správný a nerušený spánek a také koncentraci. Lidé s jeho nedostatkem mohou mít potíže s usínáním a únavou. Hlavním zdrojem tohoto vitaminu v potravě jsou živočišné produkty: vejce, mléko, sýry, maso a vnitřnosti. Správný přísun potřebného množství vitaminu B12 do organizmu zlepšuje paměť a také podporuje onu koncentraci. Dále snižuje riziko vzniku srdečních chorob. Vitamin B12 je součástí preparátů pro léčbu onemocnění jater, střev a slinivky břišní.

Kyselina listová neboli vitamín B9 je také důležitá pro mnoho tělesných funkcí. I ona je důležitá pro krvetvorbu. Pravděpodobně nejznámější je však pro své účinky na vývoj plodu. Těhotné ženy, které nepřijímají dostatek kyseliny listové, mají vyšší riziko, že jejich novorozeně bude trpět například rozštěpem páteře a poruchou vývoje mozku. Kyselina listová je obsažena především v listové zelenině. Dobrými zdroji jsou i kvasnice a z živočišných produktů játra. Odborníci proto doporučují užívat kyselinu listovou ve vitamínových doplňcích, kde je vstřebatelnost do organizmu až 100 %. Vstřebatelnost kyseliny listové přijímané v potravinách je zhruba 50 %.

Zdroj: medicalnewstoday.com

Pin It on Pinterest

Share This