+(420) 412 384 013 +(420) 720 998 468 info@dentalcare.cz

O nutnosti reformovat české zdravotnictví se mluvilo celá desetiletí. Upřímně o této nutnosti diskutovala odborná veřejnost (mnohdy i pacienti), méně upřímně politické strany – jež z tohoto tématu vysoustružily šachovou figurku předvolební rétoriky.
Faktickou odvahu přijít s opravdovou a reformní reformou českého zdravotnictví projevila až dnešní vláda. Nelze nezmínit v pravém slova smyslu „pionýrské“ úsilí současného týmu vedení MZ ČR a zdravou neústupnost pana ministra Leoše Hegera.
Konečně máme směr! Konečně máme správný směr! Konečně se narovnají mnohé nesrovnalosti, omezí se plýtvání a především – konečně nové zákony nastaví pravidla hry lékař/pacient na férovou a evropskou úroveň.

Hned v úvodu musíme objasnit onen průběhový tvar slovesa v názvu článku:

Reforma přichází, ale ještě nepřišla zcela – v celé své „kráse“ a komplexnosti! První část reformy (novela zákona o zdravotním pojištění) již zdárně proplula schvalovacím procesem, její „nadřízená“ zákonná norma (zákon o zdravotních službách) však má před sebou ještě nějaký čas plavby. Zákon o zdravotních službách je v tuto chvíli v legislativním schvalovacím procesu a ten dosud probíhá. Ministerstvo navrhuje, vláda schvaluje, dolní komora (sněmovna) přijímá, horní komora (senát) zamítá a vrací dolní komoře, … Typický český kolotoč, v němž má však v tuto dobu naštěstí „navrch“ vládní uskupení.

Jinými slovy: Navzdory opozicí ovládané sněmovně i navzdory stranickými šarvátkami oslabované vládě – vše nasvědčuje tomu, že po první části zdravotnické reformy zdárně propluje i její zbývající část a reforma ve svém celistvém podání začne platit – již od 1.1.2012!
Není tudíž cílem této stati detailně představovat všechny aspekty a „novoty“ zdravotnické reformy.

Důležité je však poznání, že zdravotnická reforma je v mnoha ohledech již schválena (zbytek je defacto jen otázkou týdnů) a že zásadně změní k lepšímu principy fungování českého zdravotnictví a to z pohledu zdravotníků i pacientů.
Neřešme tedy v tuto chvíli detaily, ale poznejme ony fundamentální principy zdravotnické reformy, respektive hlavní rysy nových zákonů:
(komentář DentalCare uvedený k jednotlivým bodům je psán modře)

Novela zákona (48/1997 Sb.) – O veřejném zdravotním pojištění
Jde o úpravu (novelu) stávajícího zákona, která je nicméně velmi zásadní a obsáhlá. Tato novela je již schválena, takže známe její finální podobu. Pokusme se stručně shrnout nejdůležitější a největší změny:

  1. Ze zdravotního pojištění je hrazena stomatologická péče i protetické výrobky vZÁKLADNÍ VARIANTĚ (v souladu s účelným a hospodárným vynakládáním zdrojů veřejného zdravotního pojištění).
  2. Všechny ostatní možné varianty stomatologické péče či protetické výroby pro daný klinický stav pacienta (nesplňují podmínku účelného a hospodárného vynakládání zdrojů veřejného zdravotního pojištění) jsou považovány za „EKONOMICKY NÁROČNĚJŠÍ VARIANTU“ a u všech těchto případů bude hrazena částka ve výši základní varianty!Nešvar minulosti – nemoci si připlatit (doplatit zbývající část) například za lepší protetiku, respektive nutnost přímou platbou v tomto případě uhradit celou cenu, bez přispění pojišťovny – tato praxe končí!!!

     

  3. Zákon tak zavádí zcela novou terminologii, vycházející defacto z ekonomického principu.(Přesto lze očekávat, že pacienti, lékaři i média budou často i nadále používat tradiční a lingvisticky praktičtější termíny „standard“ a „nadstandard“.)

     

  4. Ve 2. bodě zdůrazněné slovo „všechny“ nelze brát doslovně. Seznam všech možných ekonomicky náročnějších variant bude stanovován prováděcím právním předpisem – vyhláškou (v kooperaci s odbornými společnostmi).Doufejme, že výše zmiňovaný seznam ekonomicky náročnějších variant (na který půjde dovybrat) bude pro stomatologii dostatečně rozsáhlý – v tuto chvíli nikdo přesně netuší kdy a v jakém rozsahu bude příslušná vyhláška vydána (samozřejmě se to musí stihnout do konce roku). Společně s programátory aplikace MAX (pro zúčtování s pacientem) připravujeme na Pragodent 2011 k předvedení novou verzi MAX online – která bude řešit všechny administrativní požadavky reformy a bude schopna pružně se přizpůsobit seznamu výkonů ve vyhlášce, ať již bude seznam jakýkoliv.
  5. Před poskytnutím zdravotní služby (výkon či výrobek) musí být pacient informován formou písemného „Souhlasu s poskytnutím zdravotnických služeb“ o tom, že mu bylo nabídnuto ošetření na pojišťovnu a možné „ekonomicky náročnější varianty“, včetně vyčíslení doplatku (Ceníková cena – úhrada Základní varianty) a souhlasu pacienta s jeho uhrazením. Tento písemný dokument podepíší obě strany a stává se součástí zdravotnické dokumentace (musí být založen)!Tento bod asi nebude lékaři příliš kladně přijímán – ze subjektivních i objektivních důvodů. Z dlouhodobého hlediska však určitě kladné faktory 2. bodu převýší negativa tohoto ustanovení. Počítače snadno zajistí technické řešení (tisk) všech zákonných požadavků. V praxi nejspíš bude u mnoha případů souhlas „před“ ošetřením získán nejprve ústně a písemně zhotoven až po ošetření („připravený“ pacient vleže na soupravě se savkou v puse jen těžko bude podepisovat lejstra po té, co lékař objeví nový problém v ústech).

     

  6. Ceník možných Ekonomicky náročnějších variant (samozřejmě vytvořený v souladu s cenovými předpisy, respektive předpisy cenové regulace) musí být přístupný každému ve veřejných prostorách ordinace (čekárna) i na internetu!Doba si žádá informace a to nejen v papírové podobě ale i na všudypřítomném internetu. I zde je technické řešení požadavků relativně snadné.

     

  7. Lékař nesmí upřednostňovat doplácející pojištěnce (volící ekonomicky náročnější variantu).To sice není změna oproti současnosti, ale je dobré to připomenout – především v souvislosti s následujícím:

     

  8. Za opakované porušení předchozích ustanovení pojišťovna uloží (nikoliv „může uložit“) pokutu do 1.000.000 Kč! Udělení pokuty je důvodem k okamžité výpovědi smlouvy (bez výpovědní lhůty).V tomto ohledu dává zákonodárce zřetelně najevo, že nehodlá v tomto ohledu tolerovat porušování zákona a související nepravosti. Výše pokuty zde má zcela zjevně „odstrašující“ charakter.


Zákon o zdravotních službách

Jde o zcela novou zákonnou normu, nahrazující několik stávajících a zastaralých zákonů (i z dob socialismu). Zákon je poměrně rozsáhlý, neboť komplexně řeší veškeré aspekty vztahů zdravotník/pacient – z klinického, etického, právního i ekonomického hlediska.

Tento zákon prošel poslaneckou sněmovnou, nicméně se očekává, že jej senát „vrátí“ a názor sněmovny bude muset opět „přehlasovat“ senát (stejný scénář, jako v případě předchozího zákona), takže finální podoba zákona může být v detailech pozměněná. Princip a základní smysl tohoto zákona je však zřejmý již v současné podobě a zde jsou hlavní rysy:

  1. Definuje obecné podmínky poskytování zdravotních služeb (péče).
  2. Definuje postavení – práva a povinnosti obou stran – zdravotníků i pacientů.
  3. Definuje pravidla zpracovávání osobních údajů a vedení zdravotnické dokumentace.
  4. Definuje „souhlas“, respektive „informovaný souhlas“ pacientů s poskytováním zdravotnických služeb.
  5. Definuje Národní zdravotnický informační systém.
  6. Definuje a zavádí „řízení kvality a bezpečí“ zdravotnických služeb.
  7. Definuje jasná pravidla pro potírání a pokutování „deliktů“ – obsahuje silné (finančně motivující) nástroje k zajištění dodržování zákona

Zákon je svým obecným pojetím „nadřízený“ Zákonu o veřejném zdravotním pojištění a postihuje defacto všechny aspekty výkonu činnosti zdravotnických profesí.

Lékař nemající smlouvu s pojišťovnou (nebo smluvní vztah s pacientem nemající smlouvu s pojišťovnou) pochopitelně není vázán Zákonem o všeobecném zdravotním pojištění, avšak zůstává vázán Zákonem o zdravotních službách – platícím obecně a pro každého zdravotníka (i pacienta).

V takovém případě je zákon méně náročný a některé aspekty „změkčuje“ – například:

  • „Souhlas s poskytnutím zdravotnických služeb“, včetně vyčíslení doplatku nemusí být sjednán písemně (a založen do zdravotnické dokumentace), stačí ústní dohoda!

Pro všechny bez rozdílu zákon definuje nové povinnosti:

  • V případě platby či doplatku, musí být pacientovi vždy vystaven účet!
    (Nezaměňovat s písemným „Souhlasem s poskytnutím zdravotnických služeb“, který taktéž vyčísluje závazek pacienta zaplatit).
  • Poskytovatel (ordinace) musí zavést interní Systém hodnocení kvality a bezpečí, jehož podoba bude dána později vyhláškou.
    Kromě toho zákon umožní vznik externích systémů „řízení kvality“, účast v nich bude dobrovolná.
  • a mnohé další, …

 

Resumé
Přestože je obecně známo, že každá změna „bolí“, je reforma zdravotnictví obrovským krokem vpřed. Porodní bolesti, znamenající především zvýšenou administrativu a mnohdy i přehodnocení přístupu k pacientům, budou nutnou daní za lepší budoucnost českého zdravotnictví i české stomatologie.

V našem oboru jsme se desetiletí potýkali s nespravedlností, že „základní varianta“ byla v mnoha případech celá hrazená pojišťovnou, zatímco „ekonomicky náročnější varianta“ (respektive kvalitnější varianta – nebojme se zde tohoto označení) musela být celá hrazena pacientem a pojišťovna nehradila nic. Uvědomělý pacient, který si svého zdraví uměl cenit nejenom slovně, tak byl dlouhá léta trestán za svou angažovanost o své zdraví.
Tuto nespravedlnost reforma principielně (teoreticky) napravuje a oboru stomatologie to dává velikou šanci v komunikaci s pacientem, velikou šanci v narovnání mnoha pokřivených cen z minula.

Samozřejmě je velkou otázkou, jak rozsáhlý bude sezam „nadstandardů“ daný vyhláškou k 1/1/2012 – viz výše. Autor článku se v tuto chvíli obává, že opět zasáhne „politická vůle“, jež spolu s časovou tísní (v které číselníky nadstandardů mají vzniknout) zapříčiní k začátku roku spíše strohý výčet „ekonomicky náročnějších variant“. Nicméně věřme, že v měsících a letech příštích dojde k úplnému a korektnímu seznamu nadstandardů, který v oboru stomatologie musí být (z principu věci) značně rozsáhlý.

Kromě toho reforma narovnává mnohé další. Stanovuje „fair play“ pravidla pro zdravotníky i pacienty – práva i povinnosti obou stran jsou exaktně dána. Reforma taktéž důrazně potírá „nepravosti“ a plýtvání, proti kterým současný sytém není zcela imunní. S trochou nadsázky – metodou zaslouženého cukru a spravedlivého biče mění pravidla hry.

Pravidla hry tak budou již od nového roku velmi podobná pravidlům v okolních rozvinutých zemích. Profitovat z reformy budou všichni dobří zdravotníci i všichni dobří pacienti – profitovat v tom nejširším slova smyslu!

Změna nikdy není snadná. Tentokrát však změna dává mnohem více, nežli bere (v případě, že MZČR stihne včas vydat vyhlášku s dostatečným ohledem na nadstandardní povahu velké části stomatologie). Reforma je skvělým impulsem do budoucna pro celý stomatologický tým!

Pin It on Pinterest

Share This