+(420) 412 384 013 +(420) 720 998 468 info@dentalcare.cz

Pane magistře,
Tento email koncipuji jako „otevřený“ a proto v něm maximálně omezím citace zákonných ustanovení. Není mým cílem šermovat paragrafy a ještě více tak zamotat hlavu potenciálním čtenářům – v tomto ohledu nepůjdu Vaší cestou.

1.
Mimo jiné – chci tímto reagovat na Vámi poskytnuté informace ze dne 12. 10. 2011 na stránkách ČSK (zde), v kterých „uvádíte na pravou míru“ informace, které jsem já publikoval v časopise DentalCare (zde).

Ve své podstatě vítám, že jste konečně přinesl členům ČSK informaci o tom, že se nějaká reforma koná, nicméně nemohu souhlasit s Vaší jednostrannou interpretací.
Zatímco se můj článek soustředil na to, co reforma přináší nového (na změny), vy jste se zaměřil na to, co zůstalo v reformě původního (na nezměny). I to má své kouzlo, smysl však uniká.
Nacházíte a citujete v novelizovaném znění Zákona o veřejném zdravotním pojištění statě novelou netknuté a naprosto ignorujete statě nové (ať již pozitivní, čí negativní z perspektivy stomatologie). Navozujete konejšivý dojem, že vše zůstává při starém, zdravotnická reforma se stomatologie defacto netýká a prostor pro změnu úhrad se nikterak nemění. Budí to dojem takové malé a nicotné novely, která ani nestojí za řeč.

Nehodlám se s Vámi v tomto ohledu přít – nechme posouzení na ostatních:
Text novely najde čtenář například zde, její životopis zde a finální znění uveřejněné ve Sbírce zákonů zde.

Není zcela nutné pročítat vše. To nejdůležitější – to KARDINÁLNÍ – řeší §13. Je dobré si jej přečíst víckrát a přečíst jej celý!

2.
Tím se dostávám k tomu hlavnímu, proč Vám primárně píši tento email:

Kde jste byl, pane magistře, posledního půl roku? A co jste dělal (kromě toho, že jste bojoval s „vnitřním nepřítelem“ v orgánech ČSK a řešil démony na facebooku)? Jak jste informoval členy ČSK o chystaných „mega“ změnách financování stomatologické péče? Kdy hodláte říci všem členům komory, že zákon, který byl před třemi týdny podepsán panem prezidentem, zapříčiní největší změnu ve financování stomatologie za poslední desetiletí?

Z Vašeho článku jsem BOHUŽEL usoudil, že nehodláte nikterak řešit ony zákonem pootevřené dveře k tomu, aby například ona Vámi zmiňovaná léčba kořenových kanálků metodou laterální kondenzace byla zařazena vyhláškou do seznamu ekonomicky náročnějších variant.

V tom případě tak na českou stomatologii dopadnou pouze ony negativní reformní změny. Ani tyto jste taktéž nikdy řešit nehodlal:

Pravidelně sleduji komorový web a s každým novým číslem LKS rostl v tomto roce můj úžas nad tím, že neinformujete (nevarujete) členy ČSK před tím, co se chystá k 1. 1. 2012!

Neumím si představit (nevěřím), že po letech strávených ve své funkci netušíte, na jak vratkých nohách stojí ekonomika a financování běžné stomatologické praxe. Opravdu netušíte, jak zásadně ovlivní ekonomiku téměř všech stomatologů (již za pár týdnů) povinnost písemného souhlasu (podpisu) pacienta při každémošetření vykázaném na pojišťovnu? Opravdu ne?

Nebylo by dobré informovat zubní lékaře o sankcích, která mimo jiné i tuto novou povinnost doprovázejí? O hrozící pokutě až 1.000.000 Kč? O tom, že pojišťovny budou mít povinnost (nikoliv pouze právo) pokutu udělit a budou tak činit velmi nadšeně, protože pokuty nebudou muset odvádět státu, ale zůstanou jako příjem pojišťovny?

Neviním Vás z toho, že jste nezabránil vzniku výše zmíněné zákonné povinnosti – to je nad možnosti nás obou. Nějaký „kontrolní“ princip funguje ve všech moderních zemích a bylo jen otázkou času, kdy dorazí i k nám.

Viním Vás však z toho, že jste v minulých letech neupozorňoval členy komory na hrozící nebezpečí a na to, jak fatální by jednou mohla být závislost na pojišťovnách – až k těm podhodnoceným platbám od pojišťoven (na nichž máte mimochodem také svůj podíl) přibude písemný souhlas a podpis pacienta u každého ošetření (částečně či zcela) vykázaného na pojišťovnu.

Stejně tak jste členy komory nevaroval, když na počátku roku začalo MZČR připravovat povinnost písemného souhlasu pacienta do vládního návrhu zákona. Anikdyž jej ministerstvo předložilo vládě. Ani když jej vláda předložila v dubnu 2011 sněmovně. Ani když v červnu zákon prošel poprvé sněmovnou. Ani když v září zákon definitivně prošel podruhé.
Mýlím se, když se domnívám, že sledování zákonných změn je ve vedení ČSK především Vaší povinností?
Asi Vám to nepřipadalo důležité. Stejně tak, jako povinné ceníky na internetu – to je přeci samozřejmost. Vlastně se nic neděje – vše zůstává, jak bylo – na západní frontě klid!

Nejsem stomatolog. Nemusím být tudíž členem komory, neplatím členské příspěvky, a proto by mi mohlo být vlastně jedno, že právník ČSK „zapomněl“ informovat své členy o největší a nejdramatičtější změně v podmínkách výkonů této profese.

Jedno mi to ale není. Není mi jedno, že mlátíte prázdnou slámu, zatímco šest tisíc neinformovaných zubařů bude muset (již za pár týdnů) čelit velmi nepříjemné změně financování své profese a nárůstu administrativy.Perspektivou platících členů ČSK mi to připadá jako fatální selhání ve Vaší práci a Vašich povinnostech. Na druhou stranu – aby mé hodnocení nevyznělo pouze negativně – Vaše činnost (nečinnost) je i znakem pozoruhodné osobní statečnosti.
Klobouk dolů!

17. října 2011
Ing. Tomáš Košumberský
Česká stomatologická akademie
www.dentalcare-magazin.cz
kosumbersky@dentalcare-magazin.cz

Pin It on Pinterest

Share This