+(420) 412 384 013 +(420) 720 998 468 info@dentalcare.cz

Jednou z podmínek kvality a trvanlivosti stomatologické­ho ošetření, bez ohledu na to zda se jedná o protetiku, endodoncii nebo konzervační stomatologii, je přesnost. U fixních protetických náhrad se bavíme o desetinách mi­limetrů, při sondování vstupu do kořenových kanálků po­užíváme kořenové nástroje 0,6 mm silné. Přesto si zvětšují­cí optické pomůcky hledají cestu do našich ordinací velmi těžko. Je zajímavé, že u jiných oborů, které ošetřují nesrov­natelně větší struktury (ORL, gynekologie) se operační mi­kroskop (dále jen OM) stává standardním vybavením ordi­nací. První použití mikroskopu ve stomatologii se datuje do začátku 80 let minulého století, kdy byl upraven právě ORL mikroskop. Největším polem působnosti pro mikro­skop je samozřejmě endodoncie a protetika. Je ale možno ho s výhodou použít i při záchovné stomatologii, prevenci a chirurgii.

Základními částmi mikrokopu jsou okulár, revolverový mě­nič zvětšní, objektiv, světlo a uchycení. Dodatkovým pří­slušenstvím je záznamové zařízení a asistentský okulár. Při výběru mikroskopu je potřeba tyto části dobře vybrat s ohledem na stomatologa, aby byl mikroskop pomocní­kem a aby byly dodrženy všechny požadavky na ergono­mii práce. Základní polohou při ošetření pacienta s použi­tím operačního mikroskopu je ležící pacient a sedící lékař. Okulár se dodává v několika variantách. Rozdíl je zejména v možnosti okulár sklopit. Lékař by se měl do mikroskopu dívat volně před sebe (bez sklánění hlavy), proto je vhod­nější zvolit okulár sklopný místo základní varianty (45 stup­ňů). Další součástí mikroskopu je objektiv, který určuje pra­covní vzdálenost celého zařízení – vzdálenost mezi dolní částí mikroskopu a pozorovanou oblastí při zaostření. Vol­ba pracovní vzdálenosti velmi úzce souvisí s výškou ošetřu­jícího. Pokud se zvolí pracovní vzdálenost příliš malá, musí se vyšší postavy hrbit a navíc je mezi mikroskopem a paci­entem málo místa na manipulaci s nástroji. Stále platí zá­kadní poloha při práci. Ošetřující sedí. Úhel mezi lýtkem a stehnem a stejně tak mezi předloktím a paží je 90 stup­ňů. Ošetřující se dívá horizontálně před sebe do mikrosko­pu. Je velkou chybou podřizovat polohu při práci mikroskopu.

Velmi důležitou součástí OM je osvětlení. V současné době je možno vybírat ze tří základních zdrojů světla. Jedná se o halogenové, xenonové a LED lampy. Pořizovací cena prvního – halogenového – je nejnižší, stejně tak jsou nízké i provozní náklady. Světlo má nažloutlou barvu, což je při delším pozorování příjemnější pro oči, má však mnohem nižší intenzitu než zbývající dva zdroje. Pro práci při vel­kém zvětšní (například při endodoncii v hlubších částech kořenového kanálku) není dostatečné. Druhým typem je xenonová výbojka. Jedná se o velmi intenzivní ostře bílé až namodralé světlo. Jeho výhodou je dostatečná intenzi­ta, nevýhodou jsou velké pořizovací i provozní náklady. Za­jímavou možností je třetí typ osvětlení – LED. Toto světlo má dostatečnou intenzitu pro všechny typy ošetření, bar­va světla je studená bílá. Velmi dobré je, že zdroj světla je možno umístit přímo na mikroskop, na rozdíl od ostatních, které jsou umístěny na stojanu a světlo je vedeno světlovo­dem. Jednak se tím eliminuje možná ztráta intenzity světla během průchodu světlovodem a jednak jsou mikroskopy s tímto umístěním mnohem kompaktnější, nevedou z nich žádné kabely, což je velmi důležité pro hygienu pracoviště. Další velkou a příjemnou výhodou LED osvětlení jsou mini­mální provozní náklady.

Záznamová technika, dnes nejčastěji integrovaná kamera, má význam v případě, že ošetřující potřebuje archivovat postup ošetření buď pro další odbornou prezentaci, nebo pro komunikaci s pacientem. Praktickou výhodou kamery je, že je možno jí připojit na monitor a asistence je schopna sledovat průběh ošetření a více se orientovat. Nevýhodou je, že kamera značně zvyšuje pořizovací náklady.

Kde se dá mikroskop využít? První a největší oblastí využití mikroskopu ve stomatologii je samozřejmě endo­doncie. Ve světě není myslitelné, aby specialista v endo­doncii neměl mikroskop. Prakticky celé endo ošetření pro­bíhá pod mikroskopem. Začínáme otevřením cavum pulpae a správným přístupovým otvorem. Asi nejdůležitější částí je dohledání a rozšíření vchodů všech kořenových kanálků. V této fázi ošetření najdou uplatnění speciální diamanto­vané ultrazvukové koncovky, kdy pod kontrolou OM ak­tivně preparujeme na spodině cavum pulpae, odstraňuje­me sekundární a terciární dentin a usnadňujeme si přístup do hlubších pater kořenového kanálku. Zatímco v ostatních podoborech stomatologie OM zpočátku ošetření prodlu­žuje, je nalezení vstupů do kořenových kanálků snadné a velmi rychlé. Pokračujeme v opracování kanálků a kvalit­ním výplachem následovaným plněním. Samostatnou ka­pitolou je odstraňování fragmenů zalomených kořenových nástrojů nebo kořenových inlejí.

Při výplňové terapii je možno použít OM během celého ošetření. Dokonalé odstranění kazivého dentinu, zajiště­ní a kontrola suchého operačního pole. Kontrola zavedení matrice a zaklínkování často ukáže nedokonalosti a netěs­nosti mezi matricí a schůdkem. S OM je možno i aplikovat výplňový materiál, modelovat povrch výplně a samozřejmě i výplň dokončovat a leštit. U světlem tuhnoucích materi­álů je nezbytné mít mikroskop vybaven oranžovým filtrem k zamezení předčasného tuhnutí materiálu.

Dalším velkým polem působnosti OM je protetika. Kontro­la dokonalé a přesné preparace, zejména na schůdku, kde by měl být zachován ostrý úhel mezi preparací a pokračo­váním kořene je velmi důležitá. V této oblasti, která je vět­šinou špatně přehledná, může velmi často nastat chyba, která může dramaticky snížit trvanlivost fixní náhrady. Je dobré, že v současnosti se mikrokopy vybavují i laborato­ře a umožňují dokonalou přesnost při zhotovení náhrad. Samozřejmostí je kontrola otisků pod OM a vyhledání pří­padných defektů. Tlak na přesnost při zhotovení fixních náhrad je velmi velký a s OM je dosažení této přesnosti snadnější. Samostatnou kapitolou je lepení náhrad, kde zejména u adhezivního lepení onlejí a faset jsme schopni zkontrolovat dosazení náhrady. Kdo někdy křivě nalepil fa­setu přesně ví o čem mluvím.

Operační mikroskop je možno použít i při prevenci, kdy jsme schopni odhalit kazivé léze s větší přesností. Při para­dentologii a chirurgii použití zvětšení a mikrochirurgických nástrojů a šití výrazně urychluje a zlepšuje kvalitu hojení.

Zapojení OM do procesu ošetřování vyžaduje určité dovy­bavení ordinace instrumentáriem a pomůckami. Vzhleden k tomu, že 95% práce s OM se provádí v nepřímém pohle­du je dobré mít židli s opěrkou pro předloktí “nepracující ruky” – u praváků je to levá ruka, která drží zrcátko. Dru­hým velmi důležitým nástrojem je kvaliltní zrcátko. Reflex­ní plocha nesmí být kryta ochranným sklíčkem a je dobré zvolit menší velikost – ideálně velikost 3. Další velkou skupi­nou nástrojů jsou ultrazvukové koncovky pro různé použi­tí. Ať už se jedná o diamantem sypané špičky, pro hledání a rozšiřování vchodů do kořenových kanálků, diamantem sypané válce pro dohlazení a zahloubení schůdku prepa­race nebo UZ koncovka pro uchycení kořenového nástroje k aktivaci výplachu, preparaci v hlubších částech kořenové­ho kanálku nebo odstraňování zalomených fragmentů ko­řenových nástrojů.

Operační mikroskop představuje nemalou investici do vy­bavení a na určitou dobu prodlouží čas potřebný k jednot­livým úkonům. Představuje však pomůcku, která umožní rozšířit rozsah poskytovaných výkonů, zpřesní a po zvlád­nutí manuálních návyků i zrychlí naší práci. Je velmi snad­né si na mikroskop zvyknout a moje zkušenost i zkušenost ostatních kolegů pracujících s OM je, že kdo jednou zkusil, už není schopen pracovat jinak.

Pin It on Pinterest

Share This