+(420) 412 384 013 +(420) 720 998 468 info@dentalcare.cz

ÚVOD

Využití lupových brýlí a operačních mikroskopů se postup­ně stává standardem v řadě oborů medicíny. Na poli oboru zubního lékařství přináší změnu v poskytování zubní péče. Jde především o poskytnutí moderní, komplexní a zkvalit­něné péče všem pacientům.

Systém nabízí ostrý trojrozměrný pohled na všechny detai­ly místa zákroku a ze všech úhlů, čímž umožňuje precizněj­ší a efektivnější práci. Výsledkem je zpřesnění diagnostiky, zvýšení kvality a úspěchu ošetření a větší komfort pro pa­cienta. Poměrně lehce můžeme s pomocí operačního mi­kroskopu odhalit spáry u nedokonale zhotovených výplní či protetických prací, malé zubní kazy, či fraktury kořene nebo korunky. Díky několikanásobnému zvětšení a prosto­rovému pohledu v kombinaci s kvalitním osvětlením pra­covního pole dokáže zubní lékař rozeznat skutečně i ty nej­menší detaily upozorňující na možný problém.

LEICA HM 500

Dentální hlavový mikroskop Leica HM 500 je zvětšovací zařízení, které se stejně jako lupové brýle nasazuje přímo na hlavu. (obr. 1)

Hlavová část mechanizmu je plně adaptabilní pro pevné uchycení na hlavě. Disponuje 3 šrouby pro nastavení šířky a délky a pro nastavení optické části přímo pro proporce operatéra. Vlastní optická část se skládá ze stereoskopické­ho optického systému, který má v sobě integrovaný vývod světla. (obr. 2)

Z optického systému vedou kabely pro osvětlení a kabel pro přenos video signálu do monitoru umístněného na pohyb­livém stolku (trolley – obr. 3) pro asistenci a ta je schopna lépe koordinovat další kroky ošetření. Výhodou je i možnost demonstrace a školení v reálném čase.

Výhodou celého systému hlavového mikroskopu je jeho schopnost jako každého optického zvětšovacího systému zpřehlednit a ulehčit detailnější práci zubního lékaře. Jed­nou z oblastí zubního lékařství, kde v posledních letech čím dál více nacházejí operační mikroskopy své využití, je endo­doncie. Dokonalé osvětlení a zvětšení ošetřovaného zubu umožňuje důkladnou preparaci a zpřehlednění operačního pole, následné vyhledání všech kořenových kanálků, a jejich bezchybnou preparaci. Porovnání úspěšnosti ošetření je až o 45% vyšší než při ošetření bez mikroskopu. Použití ope­račního mikroskopu má svůj nezastupitelný význam i při řešení případných komplikací při endodontickém ošetření, jako např. při preparaci či hermetickém plnění kořenových kanálků s problematickým tvarem a průběhem nebo např. v okamžiku zalomení kořenového nástroje v kořenovém ka­nálku.

PROČ TEDY POUŽÍVAT OPERAČNÍ MIKROSKOP?

Ošetřované zuby a zubní struktury jsou příliš malé a moder­ní technologie výkonů příliš složitá na to, aby oko zubního lékaře zvládlo vnímat veškeré detaily (obr. 4).

Mikroskopem máme naprostou kontrolu při provádění jed­noduchých i složitých zákroků. Preciznost a přesnost zákro­ků zaručuje dlouhodobou dobrou prognózu. Dokážeme také vyřešit i okem neviditelné malé perforace do cavum pulpae a provést důkladné ošetření. Na obrázku 5 je zachy­cena perforace do cavum pulpae způsobená při ošetření ro­tačním nástrojem u kazu blízkého dřeni. Volným okem je tato klinická situace lehce přehlédnutelná.

Mikroskopický přístup v chirurgii a paradentologii přináší zkrácení doby hojení. Je možné použít jemnějších a men­ších přístupů při chirurgických výkonech, v paradentologii provádět detailnější práci a šetrnější sutury s jemnějším ši­cím materiálem.

 

ZÁVĚR

Zapůjčený hlavový mikroskop, který jsme mohli vyzkoušet na Klinice zubního lékařství v Olomouci je z jednou mož­ných variant použití zvětšovacích technologií v zubním lé­kařství. Stává se mezníkem při použití lupových brýlí, které mají omezené možnosti v použití, zvětšení a mezi operač­ním mikroskopem, který představuje nejvyšší stupeň pou­žití zvětšovacích technologií. Integrované světlo umožňuje dokonalé osvětlení operačního pole a beze stínu umocňuje ostrý a trojrozměrný obraz. Velkou výhodou oproti lupovým brýlím je možná vysoká adaptabilnost a individualizace pro operatéra. Nabízené 9x zvětšení je dostačující pro většinu prováděných výkonů. Váha hlavového mikroskopu umož­ňuje i dlouhodobou práci a nepředstavuje velkou zátěž pro operatéra. Na druhou stranu, technické řešení výrobce při­náší určitý diskomfort operatéra. Je to omezená pohyblivost operatéra v důsledku kabeláže, která je potřebná pro svět­lovod a přenos video signálu.

Po krátkém seznámení s hlavovým mikroskopem firmy Leica HM 500 je obraz zubního lékaře otevřen novým možnostem v diagnostice a ošetřování pacientů.

MUDr. Ľuboš Harvan
Klinika zubního lékařství LF UP a FN
Palackého 12, 772 00 Olomouc
e-mail: lubos.harvan@upol.cz

Zdroje
1. http://www.leica-microsystems.com
2. www.kavo.cz/produkty/Leica_HM500_CZ_LR.pdf
3. http://www.kusakstomatologie.cz/cs/akce/operacni-mikroskop
4. http://www.asklepion.cz/anews/2011-02-07-418-1/operacni-mikroskop-v-
-zubnim-lekarstvi
5. www.google.com

Pin It on Pinterest

Share This