+(420) 412 384 013 +(420) 720 998 468 info@dentalcare.cz

3D-rentgen-GXDP-700_76_2Historie

Počítačová tomografie vstoupila do klinické praxe v roce 1971 (přístroj EMI Mark I označovaný jako CT první generace). Průkopníkem těchto technologií byl Godfrey N. Hounsfield, který společně s Allanem McLeod Cormackem získali v roce 1979 Nobelovu cenu za fyziku a medicínu.

CBCT přístroje jsou založené na stejném principu jako první a všechny současné „nemocniční“ CT přístroje. První CBCT systém s konkrétním zaměřením na stomatologické využití byl představen a instalován v Itálii již v roce 1996, kdy společnost QR (Quantitative Radiology) z Verony přinesla první dentální CBCT systém na světe (NewTom 9000, označovaný též jako MaxiScan).

CBCT vs. MSCT 

CBCT je zkratka pro Cone Beam Computed Tomography. Tradiční medicínské CT (Multi Slice – MS-CT) skenery využívají RTG paprsek ve tvaru vějíře (Fan Beam) a relativné úzký detektor či multidetektor. Okolo snímanéhoobjektu rotují v tzv. helikálním profilu. U CBCT skenerů je naopak využívané RTG záření ve tvaru kužele (Cone Beam) a detektorem je čtverec. VÍCE INFORMACÍ V PUBLIKACI „BENCHMARK 3D“.

FOV

FOV je zkratka pro Fielf-Of-View (neboli velikost zobrazovacího pole) a je jedním z nejdůležitějších parametrů; mnohdy rozhodujícím.  U Cone-Beam systémů se jedná o rozměr kužele, tedy průměr a výšku. Výběr nejoptimálnějšího průměru je velmi diskutovaným tématem mezi jednotlivými specializacemi využívající 3D systémy. Pro zachycení celé čelisti dospělého pacienta je bezpochyby potřeba průměr  FOV  okolo 11 cm . VÍCE INFORMACÍ V PUBLIKACI „BENCHMARK 3D.

Poloha pacienta a  polohování při  vyšetření 2D/3D

Stabilita pacienta při CT vyšetření je klíčová.U přístrojů se sedícím nebo stojícím pacientem je zajištěna pomocí vícebodové fixace. V současnosti je jediný moderní CBCT systém na trhu s touto polohou přístroj 5G (NewTom). Přístroj SkyView, který má též polohu vleže však disponuje dnes již přežitou snímací technologií. U hybridních systémů je nejtypičtejší poloha ve stoje nebo v sedě. VÍCE INFORMACÍ V PUBLIKACI „BENCHMARK 3D.

Rozlišení / 3D

Rozlišení systému je definováno velikostí voxelu  a ovlivňuje jej několik faktorů. Systémy s největším rozlišením mají voxel o velikosti 75x75x75 mikrometrů (0,075 mm). V případě primární rekonstrukce s nastavením této velikosti voxelu budou mít nejtenčí axiální řezy o tloušťce právě 75 mikrometrů. Díky tomuto lze v daných datech zobrazovat i ostatní řezy (Sagitální, Koronální Transversální atd.) také s minimální tloušťkou 75 mikrometrů. VÍCE INFORMACÍ V PUBLIKACI „BENCHMARK 3D.

Software

Výpočetní tomografický systém  je bez kvalitního softwaru nekompletní. Vysoká a přínosná diagnostická hodnota  zahrnující kvalitní zobrazení se totiž neodvíjí pouze od kvality senzoru, velikosti ohniska, stability pacienta a kvality mechanických komponent. Softwarové algoritmy, které nasnímaný signál zpracovávají zásadním způsobem ovlivňují kvalitu a rychlost rekonstrukce dat. VÍCE INFORMACÍ V PUBLIKACI „BENCHMARK 3D.

 

Publikaci BENCHMARK 3D získáte u společnosti CAMOSCI (CZECH a SLOVAKIA) 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This