+(420) 412 384 013 +(420) 720 998 468 info@dentalcare.cz

Kam s ním

Panoramatický rentgen je přístroj o půdorysu cca. 1 m x 1 m a jeho použití upravuje stejná legislativa jako intraorální rentgeny. Jedná se o tzv. malý zdroj ionizujícího záření a právě radiační ochrana obsluhy a dalších dotčených osob je klíčovým aspektem při plánování umístění přístroje. Panoramatický rentgen lze umístit přímo do ordinace, kde zabere již zmíněný cca. 1 m2. Panoramatický rentgen se do stávající infrastruktury (PC, počítačová síť) připojuje pomocí USB, LAN nebo Camera link kabelů. Vzdálenost panoramatického rentgenu od počítače je téměř neomezená, avšak pro pohodlné použití doporučujeme umístit ovládací počítač do místnosti ve které je rentgen umístěn. Tento počítač je síťově propojen s počítačem nebo počítači v dalších ordinacích.

Úvod k softwaru

Panoramatický rentgen je vybaven softwarem, který umožňuje zobrazení, úpravu a uložení snímku do databáze. Pokud je již ordinace vybavená některým zobrazovacím programem (např. pro práci s intraorálními snímky), lze rentgen propojit přímo do stávajícího zobrazovacího programu a zachovat tak způsob práce, což usnadní celkový proces zaškolení. Pokud zobrazovací program nevlastníte nebo nejste s jeho obsluhou či možnostmi spokojeni, lze použít software dodavatele nebo výrobce panoramatického rentgenu. Samozřejmostí by mělo být propojení nového nebo stávajícího zobrazovacího programu s programem ordinačním.

Délka instalace

Instalace panoramatického rentgenu vč. zapojení do stávající infrastruktury, vytvoření počítačové sítě (není vždy potřeba) a základní zaškolení obsluhy trvá jeden pracovní den. Poté je vykonána tzv. přejímací zkouška a v případě splnění veškerých formálních náležitostí je možné rentgen začít využívat.

Polohování pacienta

Polohování pacienta hraje klíčovou roli u všech typů panoramatických rentgenů. Nezávisle na tom zda jste se rozhodli pro rentgen přímého polohování (tváří v tvář, např. NewTom GiANO) nebo nepřímého (zrcadlo, např. Art Plus) polohování pacienta probíhá stejně.

Po příchodu pacienta jej vyzveme k odložení všech kovových předmětů jako jsou náušnice, řetízky, piercing, případně sponky ve vlasech. Pacientovi nasadíme ochrannou vestu, která je jiná než pro intraorální rentgen v tom, že kryje i záda pacienta. Pacient se chytí rukama rukojetí a zakousne se do skusového bloku (součástí podpěry brady).

Zapneme lasery pro správné ustavení pomocí referenčních rovin (střední sagitální, frankfurtská a špičáková). V některých případech provedeme kontrolní rotaci rentgenu kolem pacienta bez expozice pro zjištění zda rentgenka nebo senzor nebude blokován rameny pacienta. Pokud tomu tak je (což v budoucnosti odhadneme i bez kontrolní rotace) tak požádáme pacienta, aby dal nohy co nejvíce před sebe (bude de-facto „viset“ na rukou), címž se ramena přirozeně sníží. Toto se stává u pacientů s krátkým krkem nebo pacientům shrbeným. V těchto případech je rovněž pravděpodobné, že vesta bude ve frontálním úseku interferovat s rtg zářením a na snímku bude ve spodní čelisti ve frontálním úseku patrný bílý klín. Tomu zabráníme úpravou vesty.

Po ustavení pacienta pomocí laserových rovin zafixujeme hlavu v dosažené poloze pomocí spánkových opěr a instruujeme jej k položení jazyka na patro. Další instrukcí, kterou raději zopakujeme několikrát je, aby se od této chvíle nehýbal a v klidu volně dýchal. V tento moment odcházíme k RTG tlačítku, které je umístěné v dostatečné vzdálenosti od rentgenu nebo za přepážkou z materiálu s dostatečným stíněním. Tlačítko držíme stisknuté po celou dobu expozice a vizuálně (přes okénko ve dveřích, příčce, přes zrcadlo, kameru a monitor nebo přímo) kontrolujeme průběh rentgenování.

Digitální snímání probíhá v reálném čase a snímek se na monitoru obslužného počítače nebo ovládacího panelu zobrazuje již v průběhu expozice. Pokud vše proběhlo správně, získali jsme snímek s mimořádnou diagnostickou hodnotou.

Diagnostika snímku – základní funkce

Autor tohoto příspěvku upozorňuje, že některé, a to i základní níže popsané možnosti práce se snímkem, se týkají pouze práce s multifokálním snímkem (vysokoobjemovým datasetem) značky Ajat, případně se snímky vysoké kvality díky CdTe senzoru stejného výrobce a nejsou u jiných přístrojů vůbec k dispozici.

Mezi základní (avšak u většiny rentgenů neexistující) funkce patří adaptace zobrazeného snímku na konkrétní průběh čelisti pacienta pomocí automatické nebo manuální úpravy tvaru fokální vrstvy. Tato úprava není nutná pokud rotační trajektorie odpovídala průběhu čelisti našeho pacienta. V praxi se však velmi často stává, že nejsou čitelné všechny úseky panoramatického snímku, což je logické pokud chápeme princip fungování panoramatického rentgenu. Řešením je využití multifokálního datasetu (multifokální rentgeny Ajat zachytí během jediné expozice 4200 různě zaostřených snímků a to bez navýšení dávky) k automatické či manuální úpravě tvaru fokální vrstvy ve všech nebo ve vybraných úsecích čelisti. Pro běžný náhled stačí funkce autofokus. Pokud však potřebujete ze snímku vyčíst maximum tak využijete tzv. manuální fokus, díky kterému si libovolný úsek čelisti přeostřujete a jste tak schopni zobrazit struktury, které by jinak nebyly vůbec zobrazeny a bylo by nutné pořídit např. intraorální snímek. Už jen fakt, že horní a dolní čelist je v jiné rovině, neumožňuje, aby byly na běžném snímku zobrazeny kontury všech zubů a kořenů. I kořeny leží v různých rovinách, a tak je principiálně nemožné je na běžném snímku zobrazit všechny. Multifokální systém díky svému principu však toto dokáže. Na trhu jsou systémy, které mají sice autofokus, ale nabízejí jen omezený výběr z několika vrstev. Originální technologie Ajat umožňuje jak plně automatizovaný režim tak plně manuální. A to vždy s možností zachování originálních dat.


Mezi další základní úpravy patří práce se změnou jasu a kontrastu. Neexistuje žádné univerzální nastavení pro všechny snímky. Dynamické prohlížení v podobě úpravy jasu, kontrastu, gama korekce, případně eliminace extra jemné kresby pomocí snížení počtu zobrazovaných odstínů šedé je vítaná možnost pro zvýšení diagnostické hodnoty snímků. Kvalitní zobrazovací software umožňuje přednastavení nejčastěji používaných filtrů tak, aby proces byl dle přání uživatele plně automatizován.

Pokud snímek tisknete, je velmi vhodné použít speciální filtr (volitelně nastavitelný dle použité tiskárny a média), který umožní jedním kliknutím nastavit parametry snímku pro jejich maximální čitelnost.

Plánování implantátů a kalibrace měření

Přesto, že každý rentgen má tzv. konstantní zvětšení ve středu fokální vrstvy, je potřeba pro spolehlivé měření a plánování implantátů provést vždy kalibraci v daném úseku.

Pro kalibraci se u panoramatického vyšetření používá kalibrační kulička o průměru 4 nebo 5mm. Ta se umisťuje do prostoru k plánovanému zavádění implantátu. Pokud nevlastníte multifokální rentgen, tak se Vám na snímku objeví místo kulatého objektu objekt spíše šišatý. S multifokálním systémem lze dosáhnout přesného zobrazení kuličky.


Pomocí kalibračního měření označíte kuličku na snímku a zadáte její přesný rozměr. V tomto okamžiku máte snímek zkalibrován přesně. Nyní je možné vybrat z knihovny (v programu) implantát vhodný dle rozměrů, vzdáleností a kvality struktur (manidbulární kanál, kost a její hustota). Díky tomuto postupu vyberete vždy ten správný implantát. Pokud používáte panoramatický rentgen NewTom GIANO s funkcí DOT, tak kalibrovat nemusíte. Přístroj poskytuje v ceně panoramatického rentgenu v oblasti 4x4x10 cm příčné řezy 1:1.


Základem všeho je kvalitní snímek

Základem kvalitní diagnózy je kvalitní snímek. Bez kvalitního základu, tedy dat, která rentgen nasnímá, není možné aplikovat na snímek filtry zvýrazňující jednotlivé struktury, aniž by to mělo za následek snížení kvality snímku.

Pořizování snímků pro odběratele

Pokud pořizujete snímky i pro své kolegy, tak uvítáte možnost vzdáleného propojení databází přes internet. Tato možnost je vhodná zejména pro pracoviště s velkým množstvím odběratelů a pořizovaných snímků. Není totiž nutné snímky zasílat emailem, neboť ty se po uložení automaticky přenesou do databáze spolupracujícího lékaře. Tato funkce resp. služba se nazývá CamNet (CAMOSCI NETWORK) a je k dispozici na přání.

Moderní panoramatické rentgeny jsou významným pomocníkem práce stomatologa. Pokud se je naučíte používat pro svou každodenní praxi, získáte nejen větší uspokojení z práce, ale také kredit Vašich pacientů i kolegů. Přejeme Vám hodně úspěchů v práci s Vaším novým panoramatickým rentgenem.

Individuální bezplatné konzultace pro zájemce o pořízení panoramatických rentgenů poskytují všichni odborní zástupci společnosti CAMOSCI CZECH a CAMOSCI SLOVAKIA na celém území ČR a SR.

Více na www.Camosci.cz

Pin It on Pinterest

Share This