+(420) 412 384 013 +(420) 720 998 468 info@dentalcare.cz

Jak jistě mnozí zaznamenali, v posledních několika měsících sílí debata ohledně rekodifikace soukromého práva a jejího dopadu na již zavedené společnosti. Téma je to poměrně obsáhlé a změn je poměrně dost. Dnes se budeme především zabývat zákonem o obchodních korporacích, konkrétně přechodnými ustanoveními, které upravují postavení společností založených podle současného obchodního zákoníku, v den nabytí účinnosti zákona nového.

pravo1

Jak jistě mnozí zaznamenali, v posledních několika měsících sílí debata ohledně rekodifikace soukromého práva a jejího dopadu na již zavedené společnosti. Téma je to poměrně obsáhlé a změn je poměrně dost. Dnes se budeme především zabývat zákonem o obchodních korporacích, konkrétně přechodnými ustanoveními, které upravují postavení společností založených podle současného obchodního zákoníku, v den nabytí účinnosti zákona nového. Tento zákon se pochopitelně vztahuje na všechny typy obchodních společností (podle nové terminologie obchodních korporací), ale lékaře bude pochopitelně nejvíce zajímat tato problematika u společností s ručením omezeným.

Tato forma podnikání se těší značnému zájmu. Stále více lékařů se rozhodlo omezit značná rizika podnikání vyplývající z OSVČ a založit si vlastní „s.r.o.“. S příchodem nového zákona tak pochopitelně vyvstávají otázky ohledně nové úpravy a toho, jak se tato změna dotkne lékařů jako společníků. V tomto případě je dobré začít od konce zmiňovaného zákona, kde právě přechodná ustanovení sehrávají důležitou roli. Říkají, že veškerá ujednání společenských smluv, která jsou v rozporu s donucujícími ustanoveními tohoto zákona, se ruší dnem nabytí účinnosti tohoto zákona. Je to zcela logické, protože není možné, aby společenské smlouvy byly v rozporu s platným právním řádem. Následně pak zákon dává osobám jednajícím za společnost šestiměsíční lhůtu na to, aby upravily svoje zakladatelské dokumenty tak, aby byly v souladu s novou právní úpravou. Pokud tak neučiní, hrozí jim až zrušení společnosti s likvidací rozhodnutím soudu. Mezi odbornou veřejností panuje nejistota, zvláště pokud se týká oněch výše uvedených „donucovacích“ ustanovení. Vzhledem k tomu, že nový zákon obsahuje úpravu poměrně volnější, než nabízí současný obchodní zákoník, takových ustanovení, kde by výslovně říkal, že není možné si práva a povinnosti upravit odchylně od zákona, není mnoho.

Určit, které ustanovení je donucovací (tzv. kogentní) v žádném případě nebude jednoduché, ba pro laika to bude úkol skoro nemožný. Tento problém budou od nového roku řešit především notáři, u kterých bude možné si nechat zakladatelské listiny ověřit a zjistit tak, zda jsou v souladu s novou právní úpravou. Tato cesta bude pravděpodobně nejen nejjednodušší, ale také nejjistější možností, jak se vypořádat s tímto zákonným požadavkem. Tato šestiměsíční lhůta platí také pro smlouvy o výkonu funkce, kde bude nutné nově uvádět údaje o veškerých odměnách (a to včetně odměn ze zisku), které budou členovi orgánu poskytovány. Nesplnění této povinnosti bude mít za následek bezplatnost výkonu dané funkce. Asi již všichni tuší, že tato změna je velice důležitá, proto není příliš moudré přípravu na přechod do nového právního režimu jakkoli podceňovat.

To, že společnost uvede vše do souladu s novým zákonem, ještě neznamená, že má zcela vyhráno. Zákon totiž dává další lhůtu. Dva roky má společnost na to, aby se rozhodla, zda se kompletně podřídí novému zákonu o obchodních korporacích, či zda se bude nadále řídit ustanoveními současného obchodního zákoníku, samozřejmě za předpokladu, že tato ustanovení neodporují zákonu novému. Fakt, že by se v druhém případě společnost řídila dvěma zákony najednou, pochopitelně vnáší do praxe značné nejistoty. V tomto případě nejsou doposud zajedno ani právní odborníci. Bude tedy v nejvyšším zájmu společností, aby se těmto pochybnostem vyhnuly. Nejlépe tak, že se podřídí novému zákonu jako celku, tj. rozhodnutím valné hromady a následným zápisem do obchodního rejstříku (nejlépe k 1. 1. 2014).

A malé shrnutí na závěr – rozhodně se nevyplatí čekat se založenýma rukama. Osoby jednající za společnost (v mnoha případech lékaři samotní) by se tak měly pomalu začít seznamovat s nadcházejícími změnami a zvolit nejvhodnější cestu, která povede k úpravě zakladatelské listiny. Nový zákon totiž kromě těchto povinností přináší i spoustu podstatných výhod a možností, jak si podnikání upravit k obrazu svému. O tom třeba příště.

 

Pin It on Pinterest

Share This