+(420) 412 384 013 +(420) 720 998 468 info@dentalcare.cz

x-ray-machinePacienti se v poslední době začínají v zubních ordinacích potkávat s CBCT . Málokterý z nich však ve skutečnosti tuší, o co se jedná. A mnohdy o CBCT nevědí dost ani zubní lékaři. Pokusíme se proto zodpovědět tři základní otázky o CBCT,  na které se mohou zeptat vaši pacienti.

1. V čem se CBCT liší od normálního rentgenu?
CBCT je zkratka pro cone beam CT . Jedná se o speciální stomatologické CT , při kterém paprsek záření proudí v kuželu a dokáže tedy při pouhém jednom otočení lampy kolem hlavy zaznamenat oblast od čelistních dutin po bradu. CBTC vzniklo z tradičního CT , ale jeho záření proudí jen v tenkých řezech a na jeden obraz čelistí by bylo potřeba několik otočení lampy kolem hlavy a tudíž mnohonásobně více času. Navíc je tak sníženo i množství RTG záření, kterému je pacient vystaven. Ve zkratce by se dalo říci, že CBCT je rychlejší, pohodlnější a méně zatěžuje pacienta zářením. Oproti tomu tradiční CT má většinou o něco vyšší rozlišení. CBCT je tedy doplněním tradičních rentgenologických technologií v zubní ordinaci vedle intraorálního RTG a O PG. Využijí jej zejména stomatochirurgové a implantologové, ale pomoci může například i v endodoncii, kdy nám výborně zobrazí kanálkový systém zubu ve 3D zobrazení i v nejrůznějších průřezech. Úplatní se navíc i při vyšetřeních čelistních dutin, které mnohdy velice úzce souvisí.

2. Je CBCT bezpečné?
Pokud využíváte jakékoliv zařízení vydávající radiační záření, vždy musíte s pacientem probrat všechna možná rizika, výhody i alternativní možnosti. CBCT nabízí jedinečné diagnostické množnosti a jak už bylo řečeno, zatíží pacienta daleko méně než tradiční CT . Oproti OPG je radiační záření jen nepatrně vyšší. Podle nejnovějších studií se ukázalo, že CBCT dokáže udělat kvalitní diagnostické obrázky s využitím 15x menších radiačních dávek oproti tradičnímu CT . Stále se však doporučuje, aby jste CBCT omezili na nezbytně nutné minimum a to zejména u dětí, které jsou náchylnější na nežádoucí účinky radiačního záření. Naštěstí však CBCT umožňuje nasměrovat proud částic jen na vybrané místo a ostatní části těla mají tedy velmi sníženou radiační dávku.

3. Kolik to stojí? 
CT snímky v zubní ordinaci pojišťovna nehradí, avšak do zubní ordinace může přijít řada pacientů odeslaných jinými lékaři než stomatology ke zhotovení CT . Těm pak pojišťovna snímky uhradí. Stomatolog si tedy musí cenu CT snímku spočítat sám a může se lišit v závislosti na typu a ceně přístroje anebo třeba na lokalitě. Je dobré mít na paměti, že CBCT poskytne výborné diagnostické možnosti a pro pacienta znamená kvalitnější a přesnější ošetření. V závislosti na tom pak stojí CBCT snímky v českých ordinacích mezi 700 – 1000 korunami. CBCT přináší do zubní ordinace diagnostické možnosti CT, avšak časově a radiačně má blíže spíše k běžnému OPG. Pro stomatology tedy představuje skvělého pomocníka a troufneme si tvrdit, že počet CT v zubních ordinacích neustále poroste. Moderní CT dokáží spolupracovat například s CAD /CAM systémy a výsledkem jsou naprosto přesně padnoucí protetické práce. Navíc se dnes rozmáhá navigovaná implantologie, jejíž podstatnou součástí je právě CT . Implantáty jsou pak zavedeny s naprostou přesností na míru každému pacientovi.

Zdroj: dentalproductsreport.com

Pin It on Pinterest

Share This