+(420) 412 384 013 +(420) 720 998 468 info@dentalcare.cz

4984798619_177f9c2dc5_bPsi mají 42 zubů, lidé 32 a 30 zubů mají kočky. Americká veterinární asociace odhaduje, že do dvou let věku má 80 procent psů a 70 procent koček nějakou formu zubního onemocnění. Infekce jsou pak spojeny s dalšími nemocemi jako např.: diabetes, srdeční infarkt, mrtvice, onemocnění ledvin a dalšími život ohrožujícími komplikacemi. Zní to jako lidské choroby, ale tato onemocnění postihují i naše miláčky.

Problém se zuby je nejčastějším důvodem, proč lidé berou svá zvířata k veterináři. Jedná se asi o 200 tisíc psů a 4 tisíce koček ročně. Je poměrně obtížné zjistit, zda má pes nebo kočka bolesti zubů, ale existují určité varovné signály. Zápach z tlamy, uvolněné nebo diskolorované zuby, slinění, upouštění jídla, krvácení z dásní, ztráta chuti k jídlu a úbytek na váze. To jsou určité náznaky, kterých si může majitel všimnout.

Zvířata se také někdy krčí bolestí při dotyku na čelist nebo nos, dělají přehnané a neobvyklé pohyby a to zejména při jídle a pití. Když je domácí zvíře zdravé, majitel si s ním často hraje. Pokud má problémy se zuby, tak se mu nedostává tolik lásky. I to může zvířeti škodit. Zubní kaz se může objevit v každém věku, ale je pravděpodobnější u starších domácích zvířat a u menších plemen. Menší domácí zvířata dnes dostávají více potravy z konzervy a právě ta jim snadno uvízne mezi zuby. Větší psi mají tendenci konzumovat více suché potravy (granule), která jim pomáhá odstraňovat zubní kámen.

Majitelům se doporučuje, aby své mazlíčky brali k veterináři dvakrát ročně na preventivní prohlídky. Ideálně by měli majitelé domácích zvířat čistit zuby kočce či psovi dvakrát denně, ale i čistění dvakrát za týden přinese úžasné výsledky. Existují žvýkací hračky obsahující přídavné látky, které pomáhají předcházet vzniku zubního kamene. Veterináři přiznávají, že začátky čištění zubů u domácích mazlíčku jsou mnohdy těžké. Mělo by se začít holým prstem a otírat tak krčky zubů. Zvíře si zvykne, že má něco v tlamě. Pak se přejde na zubní kartáček s měkkými vlákny. Zubní pasta není nutná. Kočky obvykle nevydrží sedět příliš dlouho, a tak existují zubní pasty s příchutí tuňáka nebo kuřecího masa. Veterináři však varují před použitím zubních past pro lidi. Ty jsou pro domácí zvířata toxické vzhledem k vysoké koncentraci fluoridů. Také mohou způsobit gastrointestinální podráždění.

Veškeré invazivní výkony – extrakce, ošetření kořenových kanálků a jakékoli důkladné vyšetření zahrnující speciální nástroje a rentgenové snímky, vyžadují anestezii. Neexistují žádné psí zubní protézy. Implantáty nebo korunky se dělají jen výjimečně, ale existují veterináři – specialisté, kteří nabízejí rovnátka pro psy. Jde většinou o zvířata účastnící se různých výstav. Domácí zvířata se vyrovnají se ztrátou zubů dobře a jejich zdravotní stav a chování se většinou zlepší, jakmile je bolest pryč. Veterináři se snaží ušetřit strategické zuby, pokud je to možné. Patří mezi ně špičáky a velké stoličky. Ostatní zuby jsou však velmi často odsouzeny k extrakci.

Zdroj: medicalnewstoday.com

Pin It on Pinterest

Share This