+(420) 412 384 013 +(420) 720 998 468 info@dentalcare.cz

8409366544_94dcb07207_hDětská obezita a zkažený chrup se stávají doslova epidemií, a to hlavně mezi dětmi pocházejícími ze sociálně slabších rodin. Naznačují to i poslední průzkumy, které zahrnuly děti všech věkových kategorií. Zubní kaz je u dětí dokonce nejčastějším infekčním onemocněním. Obezita i zubní kaz jsou častější dětská onemocnění než třeba astma.  

Z výsledků vyplývá, že s rostoucím věkem dítěte roste i jeho body mass index (BM I). Úměrně stoupá i počet zubních kazů. Na výzkumu se podílelo 157 dětí ve věku od 2 do 17 let. Většina dětí pocházela z ekonomicky slabé, často neúplné rodiny. Typickým zástupcem bylo dítě, které je vychováváno jen matkou a má jednoho dalšího sourozence. Míra obezity se samozřejmě počítala pomocí BM I indexu, který byl v tomto případě nejvhodnější. Stav chrupu hodnotil počet zubů ztracených, počet zubů s výplní, nebo počet poškozených zubů. Studie jednoznačně ukázala přímý vztah mezi obezitou, stavem chrupu a sociálním postavením rodiny.

Jak všichni dobře víme, obezita i zkažené zuby přispívají k rozvoji jiných, vážnějších onemocnění jako jsou: kardiovaskulární nemoci, diabetes,…. O to horším faktem je, že tyto rizikové faktory působí na člověka již od raného dětství. Rozvoj vážných chorob je pak téměř nevyhnutelný.  U dětí mají obezita a zkažené zuby ještě další rozměr. Děti s těmito chorobami bývají terčem posměchu, což ovlivňuje jejich sebevědomí a psychologický vývoj. Z předchozích řádků je naprosto patrné, že obézní děti s kazivým chrupem si nesou do budoucího života celou řadu znevýhodnění (jak fyzických, tak psychických).
Mnoho rodičů si neuvědomuje, že zubní kaz mohou na dítě přenést právě oni.

Olizováním dudlíků či dětských příborů své potomky infikují vlastními kariogenními bakteriemi. Proto je důležité, aby se rodiče těchto nešvarů vyvarovali, zejména pokud trpí onemocněním dásní. Dalším problémem může být špatný přístup k zubním prohlídkám. Ten je specifickýzejména pro děti ze sociálně slabých rodin. Jejich rodiče se často vymlouvají třeba na špatnou či nákladnou dostupnost zubní péče. Bohužel si neuvědomují, že zrovna v našem státě je zubní péče pro pacienty velmi levná a tak možnost kvalitního zubního ošetření svých dětí prakticky zahodí.

Zdroj: medicalnewstoday.com

 

Pin It on Pinterest

Share This