+(420) 412 384 013 +(420) 720 998 468 info@dentalcare.cz

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHlen, produkt sekrečních buněk ústní sliznice, tvoří 0,5 % složení slin. Zbytek je voda. Tento hlen obsahuje muciny, látky, které aktivně chrání naší zubní sklovinu před působením kazotvorných bakterií (např. Streptococcus mutans). Již dlouhou dobu víme, že muciny (velké glykoproteiny) toho dělají více, než jen chrání sliznici. Sliznice je díky nim elastičtější, protože struktura mucinů se podobá gelu. Nyní se však ukazuje, že hrají klíčovou roli v udržování zdravé ústní mikroflóry.

Zubní lékaři přicházejí s teorií, že je lepší chránit zuby před vznikem zubního kazu podporou vlastních obranných mechanismů. Fluoridy a různá pečetidla se nedokáží se zubním kazem vypořádat nikdy tak dobře jako vlastní tělo. Vědci nyní objevili, že muciny nehubí S. mutnas, dokonce ani netlumí jejich metabolickou aktivitu. Muciny fungují jinak. Brání patogenním bakteriím v tvorbě biofirmu – zubního plaku. Bakterie se tak jen volně vznášejí ve slinách a sulkulární tekutině.

Zubní plak je vysoce organisovaná struktura, vytvořená z těl mikroorganismů a jejich odpadních produktů. Bakterie se pomocí lepivých látek přichytí na povrch zubu. V zubním plaku poté panují velmi nehostinné podmínky tvořené právě odpadními produkty mikrobů. Jsou jimi kyseliny, které narušují strukturu skloviny. Tvorba zubního plaku je jednou z klíčových vlastností kariogenních bakterií. Pokud bakterie nedokáží adherovat k povrchu zubu a nevytvoří tak biofilm, jejich účinek na zubní sklovinu je minimální.

Jak na celý nápad lékaři přišli? Všimli si totiž, že lidé, kteří trpí například cystickou fibrózou, ulcerózní kolitidou nebo astmatem, mají velmi narušenou produkci mucinů. U těchto lidí je pak mnohdy zvýšena kazivost. Vědci dlouho přemýšleli, proč mají tito lidé zkažené zuby více než zdraví jedinci a dlouho to připisovali lékům. Ukázalo se však, že odpovědí je právě mucin. Tyto výsledky pro nás znamenají jediné. Zvýšit produkci slin a tak snížit riziko kazu jde jen omezeně. Pomoci mohou žvýkačky, či prostředky s manitolem. Důležitější však pro nás je, že můžeme poskytnout prevenci lidem s poškozenou slinnou sekrecí. Lidé po radioterapii či chemoterapii mohou dostávat substituční dávky mucinů a tak ochránit své zuby.

Zdroj: medicalnewstoday
.com

Pin It on Pinterest

Share This