+(420) 412 384 013 +(420) 720 998 468 info@dentalcare.cz

refreshments-321204_640O dani na sladké limonády se bohužel uvažuje teprve ve Velké Británii. Mluví o ní i celá řada dalších měst a států po celém světě – například New York v USA . Nezávislé studie potvrdily, že speciální daň ve výši 20 pencí na litr sladkého nápoje výrazně pomůže v boji proti zubnímu kazu. Ušetří miliony liber vydané na léčbu kazu a do státní kasy přinese peníze navíc.

Celou studii zaštiťuje britská kampaň, která se snaží přiblížit dětem zdravou výživu. Pouhých 20 pencí (což je asi 6 korun) na litr nápoje může státu přinést až 34 milionů liber během následujících 20 let. Organizátoři akce také věří, že tato speciální daň pomůže snížit výskyt zubního kazu u dětí ve věku od 3 do 12 let. Hlavně proto, že slazené nápoje a limonády tvoří naprostou většinu příjmu jednoduchých cukrů u dětí a teenagerů. Liverpoolská univerzita ve spolupráci s vládou spočítala, jak pozitivní dopady by mohla daň mít jen na obyvatele Londýna.

Za 20 let by tak mohlo dojít k:

– snížení počtu diabetu o 6300 případů
– ubylo by zhoubných nádorů téměř o 1100 případů (zejména nádorů trávicího traktu)
– o 4300 méně případů infarktu myokardu a mozkových příhod
– tisícům obyvatel by se zlepšila kvalita života

Organizátoři kampaně tak volají po zavedení 20pencové daně. Podle nich dojde k významnému snížení konzumace sacharidů a také k ochraně stavu chrupu u dětí. Získané prostředky by pak měly být použity pro další programy zlepšující zdravotní stav dětí. Je naprosto jasné, že sladké limonády mají na zuby katastrofální účinky. Dnešní děti si je navykly pít v podstatě místo vody a popíjejí je v průběhu celého dne. A tento problém se netýká pouze USA a západní Evropy. Sladké limonády se dostávají stále častěji do škol i u nás v ČR. Spolu s energetickými nápoji dnes tvoří hlavní příjmy energie českých dětí. Téměř třetina dětí, které nastupují do školy, již má zubní kaz. A ty děti, co to doposud zvládly bez kazu, se mu během školních let na více než 50 % nevyhnou. Za tak velkou kazivostí u nás v České republice stojí zejména dva faktory. Za prvé, jde o nedostatečnou ústní hygienu a za druhé, což trápí hlavně dětské zuby, je na vině právě vysoká konzumace jednoduchých cukrů. Bylo by tedy dobré, kdybychom si i tady vzali příklad ze západu a uvalili na sladké nápoje speciální daň. Vyšší cena by tak mohla řadu dětí (ve skutečnosti rodičů) od jejich nakupování odradit. Ušetřili bychom si zuby a hlavně prostředky veřejného zdravotního pojištění.

Zdroj: medicalnewstoday.com

Pin It on Pinterest

Share This