+(420) 412 384 013 +(420) 720 998 468 info@dentalcare.cz

newborn-220142_640Rodiče mají další důvod věnovat pozornost orálnímu zdraví jejich dosud bezzubých dětí. Nedávná studie amerických lékařů potvrdila přítomnost bakterií spojených s kazem ve slinách kojenců. ECC je agresivní formou kazu. Zubní kaz je jedno z nejčastějších infekčních onemocnění u dětí po celém světě. V době, kdy jdou děti poprvé do školky, 40 % z nich má zubní kaz. 

Existují skupiny obyvatel, které mají daleko větší pravděpodobnost vzniku zubního kazu. Jsou to lidé s nízkým socioekonomickým statusem, jejichž stravu tvoří potraviny s vysokým obsahem jednoduchých cukrů. Dále také děti matek s nízkou úrovní vzdělání. Mezi 2 až 3 lety věku dítěte nastává kritické období, tzv. infekční okno. Začínají se prořezávat zuby a proto je tak důležité omezení nápojů obsahujících jednoduché cukry, které ničí zuby. Podle nové studie však tato doba přichází již mnohem dříve, a je tedy nutné pečovat o ústní hygienu dítěte ještě před prořezáním zubů. Tak se dá předejít budoucím zubním kazům. Vědci zjistili, že bakteriální osídlení bezzubé ústní dutiny je u kojenců mnohem pestřejší než se předpokládalo.

Mnoho z těchto bakterií se podílí na tvorbě zubního plaku nebo jsou spojeny s ECC . Je tedy otázkou, zda je možné u dětí redukcí bakterií ještě před erupcí samotných zubů zabránit kazům v budoucnu. Ano je. A jde jen a jen o zubní hygienu. Měkké tkáně v ústech slouží jako rezervoár pro potenciální patogeny před samotnou erupcí zubů. Pokud zabráníme jejich kolonizaci, snížíme tak možnost vzniku zubního kazu po prořezání zubů. Pro nás to tedy znamená, že je nutné dobré vzdělávání rodičů o ústní hygieně a stravovacích návycích kojenců. Jedině to je nejdůležitější strategií pro prevenci dětského zubního kazu.

Zdroj: medicalnewstoday.com

Pin It on Pinterest

Share This