+(420) 412 384 013 +(420) 720 998 468 info@dentalcare.cz

Zubni_protezyLékaři nedávno zjistili, že ztráta zubů ovlivňuje mentální a fyzické schopnosti u stárnoucích pacientů. Toto tvrzení se opírá o data téměř 3100 pacientů ve věku kolem 60 let. Lékaři se zaměřili na dvě skupiny. V té první byli pacienti, kteří neměli žádné vlastní zuby. Do druhé skupiny pak spadali všichni ostatní, kteří měli alespoň jeden vlastní zub. Vědci je pak požádali, aby se zúčastnili několika testů, které měly zhodnotit jejich psychický i fyzický stav.

Předmětem mentálních testů byla zejména paměť, schopnosti analytického a kritického myšlení. Fyzická část obsahovala chůzi – vytrvalost a rychlost. Analýzy ukázaly, že lidé, kteří již přišli o všechny vlastní zuby, si vedli zhruba o 10 % hůře než ti, kteří ještě mají alespoň nějaký zbytkový chrup. Zhoršení se týká obou testovaných kvalit, jak fyzické tak mentální zdatnosti.

Ztráta zubů tak může být prvním markerem, jakýmsi okamžikem, kdy začne organismus opravdu „chátrat“. K tomu dochází obvykle ve věku mezi 60 – 74 lety. Je pravda, že ztráta zubů se příliš neprokázala na výsledcích psychických testů, ty ovlivnily další faktory jako například: věk, pohlaví, kouření, alkohol, deprese, celkové zdraví, socioekonomické postavení, příjem, vzdělání a povolání. Na výsledcích fyzických se však ukázalo, že lidé, kteří přišli o zuby, předvedli o 10 % horší fyzické výsledky než lidé s vlastními zuby. Chodili pomaleji a jejich výdrž byla také daleko nižší. Dále se ukázalo, že ztráta zubů v dřívějším věku ovlivní výkony daleko více, než ztráta zubů například po 75 letech života.

Je samozřejmě jasné, že celkový fyzický  a mentální stav, stejně jako stav chrupu, hodně souvisí se socioekonomickým postavením. Pro moderní společnost to tedy znamená zlepšit vzdělání u chudých skupin obyvatelstva. Je potřeba zajistit zejména odpovídající vzdělání v oblasti orální hygieny i celkové péče o zdraví. Kompletní ztráta zubů je vzácná v bohatých rodinách a právě zde se vyskytují projevy stárnutí později a v menší míře než u rodin chudých. Každá dlouhodobá nemoc a stárnutí obyvatel stojí stát hodně peněz. Moderní společnost by tedy měla investovat do vzdělání, čímž si výrazně pomůže v budoucích letech.

Zdroj: medicalnewstoday.com

Pin It on Pinterest

Share This