+(420) 412 384 013 +(420) 720 998 468 info@dentalcare.cz

cenyJiž tradičně přicházím v prvním čísle nového ročníku časopisu DentalCare s chystanými změnami, které nám přináší nadcházející rok.

Přelom roku totiž obvykle k takovému tématu vyzývá – na jedné straně se hodnotí rok předešlý, na druhé straně nás však zajímá, na co se máme připravit.
Zákonodárci loni schválili celou řadu novinek, které se od ledna odráží v našich peněženkách.

Mezi nejvýznamnější legislativní změny patří zavedení druhé snížené sazby DPH, zrušení regulačních poplatků u lékařů a v lékárnách, zvýšení daňové slevy na děti, obnovení slevy pro pracující důchodce či omezení výdajových paušálů pro živnostníky.

Zvýšení minimální mzdy na 9200 Kč
V roce 2015 dochází k růstu minimální mzdy o 700 Kč z 8500 na 9200 Kč měsíčně. Znamená to, že minimální hodinová mzda vzrostla z 50,60 Kč na hodinu na 55 Kč. Cílem vládní koalice je postupně zvyšovat v průběhu let minimální mzdu až k 40 % průměrné mzdy. Zdravotní a sociální pojištění a průměrná mzda Základ pro výpočet nových záloh vždy najdeme ve vyhlášce MPSV (tentokrát č. 208/2014 Sb.), která stanoví průměrnou mzdu od 1. ledna 2015. Tu odvozujeme od výše všeobecného vyměřovacího základu za rok 2013, který činí 25 903 Kč a podle přepočítacího koeficientu 1,0273. Prostým násobením tedy získáme částku 26 610,1519, kterou zaokrouhlíme na celé Kč nahoru. Pro letošní rok 2015 tedy platí průměrná mzda ve výši 26 611 Kč.

Minimální záloha na sociální pojištění 2015
Minimální záloha se stanovuje jako 29,2 % z jedné čtvrtiny průměrné mzdy, tedy z částky 6653 Kč (tj. minimální měsíční vyměřovací základ), protože je nutné zaokrouhlovat na celé koruny. Podle těchto pravidel pak získáme minimální zálohu na pojistné pro rok 2015, která činí po zaokrouhlení 1943 Kč.

Minimální zálohy na zdravotní pojištění 2015
Minimální záloha na zdravotní pojištění se opět odvozuje od všeobecného vyměřovacího základu a přepočítacího koeficientu, a poté opět ze sazby pro pojistné ve výši 13,5 %. Pro tento rok tedy bude činit 13 305,5 (minimální měsíční vyměřovací základ) x 13,5 % = 1797 Kč (opět zaokrouhlujeme na celé Kč nahoru).

Vyšší odvody pro osoby bez zdanitelných příjmů
Osoby bez zdanitelných příjmů (OBZ P) jsou:
• žena v domácnosti, která se celodenně nestará o dítě do 7 let věku (nebo o dvě děti do 15 let),
• student, který je starší 26 let věku, nebo studující na škole, která není označena jako soustavná příprava na budoucí povolání (některé jazykové typy studia),
• nezaměstnaný, který není evidován na úřadu práce,
• zaměstnanec pracující výhradně na dohodu o provedení práce. Příjem nesmí přesáhnout 10 000 Kč měsíčně,
• osoba s příjmy výhradně z kapitálového majetku, příjmy z pronájmu či s ostatními příjmy dle ZDP.

Tito lidé si musejí po zvýšení minimální mzdy od 1. 1. 2015 zvýšit povinné odvody na zdravotní pojištění o 94 Kč. Minimální mzda vzrostla z 8500 Kč na 9200 Kč. Proto se z ní vypočítaná částka pojistného (13,5 %) zvýšila z dosavadních 1148 Kč na 1242 Kč.

Uchazeči o zaměstnání si mohou vydělat více 
Uchazeči o zaměstnání si mohou místo 4250 Kč v roce 2014 vydělat nyní až 4600 Kč měsíčně.

Omezení paušálů pro živnostníky
Vláda protlačila Sněmovnou i omezení výdajových paušálů pro živnostníky. V roce 2015 je zastropován 60% a 80% výdajový paušál. Znamená to, že u 60% výdajového paušálu kam patří ostatní živnosti, budete moci uplatnit výdaje do výše 1,2 mil Kč. U živností řemeslných nebo zemědělských, kde se uplatňuje 80% výdajový paušál, si uplatníte výdaje
až do výše 1,6 mil. Kč. Prakticky to znamená, že paušální výdaje budete moci u všech činností uplatnit až do příjmů ve výši 2 000 000 Kč.

Výhody pro rodiny s dětmi
Rodiny s dětmi si polepší. Důvodem je zvýšení daňového zvýhodnění na druhé a další děti. Zatímco za první dítě si budete moci z daní odečíst i nadále 1117 Kč měsíčně (13 404 Kč ročně), na druhé dítě už 1317 Kč měsíčně (15 804 Kč ročně) a na třetí a každé další dítě to bude 1417 Kč měsíčně (17 004 Kč ročně). Kromě zvýšení daňového zvýhodnění čekají rodiny s dětmi ještě další příjemné změny, které nechají v rodinném rozpočtu více peněz.

Porodné i na druhé dítě
Nově je pro rodiny s nižšími příjmy zavedeno porodné na druhé dítě ve výši 10 tisíc korun a zároveň se ponechává porodné na první dítě ve výši 13 tisíc korun. Zvyšuje se rovněž příjmový limit, kdy rodina bude mít na porodné nárok. V roce 2014 mají na porodné nárok pouze rodiče, jejichž rodinný příjem nepřesahuje 2,4násobek životního minima.
Pro rok 2015 se ovšem posuzovaný limit zvyšuje na 2,7násobek životního minima. Porodné tedy tento rok obdrží více rodin než v roce 2014.

Nová daňová sleva na školku
Další novinkou pro rodiče s malými dětmi je, že mohou využít novou daňovou slevu za umístění dítěte ve školce, a to již za letošní rok. Daňová sleva na školku se týká pouze školného, nikoliv stravného či výdajů na dopravu, a lze ji za každé vyživované dítě uplatnit maximálně do výše minimální mzdy stanovené pro zaměstnance na začátku roku.
Již za rok 2014 si tak může jeden z rodičů snížit daňovou povinnost až o částku 8500 korun, za rok 2015 bude možné díky vládou schválenému zvýšení minimální mzdy uplatnit daňovou slevu na školku ve výši 9200 korun za jedno dítě.

Sleva pro pracující důchodce
Pracující důchodci si mohou stejně jako ostatní opět činit nárok na slevu na poplatníka ve výši 2 4 840 korun ročně, kterou jim – podle červencového rozhodnutí Ústavního soudu protiústavně – vzala bývalá Nečasova vláda. Slevu si mohou uplatnit pro rok 2014 a 2015, ale i za rok 2013, jak rozhodl Ústavní soud. Pro získání prostředků ale musí důchodci
o peníze požádat u zaměstnavatele nebo podáním dodatečného daňového přiznání.

Individuální prominutí penále a snížení pokut
Novela daňového řádu nově připouští individuální prominutí penále, úroku z prodlení a úroku z posečkané částky, pokud vzniknou po začátku roku 2015. Finanční úřad vám bude moci prominout maximálně tři čtvrtiny penále a dokonce celý úrok z prodlení a úrok z posečkání.

Daňové přiznání a solidární daň
V Česku je zavedena rovná 15%sazba daně z příjmu fyzických osob. Občané s příjmy nad limit však musejí dále platit i tzv. sedmiprocentní solidární zvýšení daně. Za rok 2014 se odvádí z příjmu nad 1 245 216 korun, pro rok 2015 se však toto zvýšení daně bude platit až z příjmu nad 1 277 328 korun. U zaměstnanců se přitom příjmem rozumí roční hrubá
mzda. Od letošního roku v souvislosti se solidární přirážkou odpadá povinnost podávat daňové přiznání, pokud se vám zvýší pouze záloha na daň z příjmů, ale nedojde zároveň k překročení maximálního vyměřovacího základu pro výpočet sociálního pojištění. Pokud jste tedy v zaměstnaneckém poměru a kvůli vyšším prémiím jste překročili v některých
měsících limit pro solidární zvýšení daně u zálohy na daň z příjmů (ale za celý rok tak vysoký základ daně nebyl), nebudete muset podávat daňové přiznání.

Nižší DPH na vybrané výrobky
Česko se od letošního roku zařadí mezi členské země EU, které mají více než dvě sazby DPH. K základní 21% sazbě DPH a snížené 15% sazbě DPH přibývá nově druhá snížená sazba DPH ve výši 10 %. Tato sazba se aplikuje na nenahraditelnou dětskou výživu, léky pro humánní a veterinární účely, knihy pro děti, hudebniny, výrobky určené pro bezlepkovou dietu a také mlýnské výrobky, slad, škroby a jiné výrobky vymezené celní nomenklaturou, pokud splní kritéria na obsah lepku dle Nařízení Evropské Komise č. 41/2009.

Životní pojištění 2015
Legislativních změn se dočkalo i daňové zvýhodnění životního pojištění. Kdo bude chtít využívat daňového zvýhodnění pojistného na životní pojištění i nadále, bude muset od letošního roku splňovat nově zakotvenou podmínku ve své pojistné smlouvě, že nebude provádět průběžné výběry vložených prostředků. Pokud klient od letošního roku
předčasně, tedy před dovršením 60 let, vypoví smlouvu o životním pojištění, nebo bude předčasně čerpat naspořené prostředky, bude muset vrátit státu peníze, které na dani ušetřil za posledních deset let. K odečítání pojistného musí smlouva trvat nejméně 5 let a končit nejdříve v roce, kdy dosáhnete 60 let věku. Nová podmínka tak znamená,
že pokud spoříte méně než 5 let a je vám méně než 60 let, pak se vás daňové zvýhodnění netýká.

Konec polopřevodů vozidel
Prvním lednem 2015 končí možnost tzv. polopřevodů aut, které znamenaly nejistotu ohledně vlastníka vozidla. Od nového roku v Centrálním registru vozidel nemůže být auto, které původní majitel odhlásil, ale nový už ho nenahlásil. Novinka přidělá práci i autobazarům, které budou muset vozidla přepisovat na sebe. Výjimkou bude situace, kdy se podaří vůz prodat do deseti dnů. Vozidla, která nebudou mít dokumentaci v pořádku, již nebude možné přihlásit.

Povinné měření tepla v bytech
Od letošního roku by měli mít majitelé bytů v nemovitostech, kde se celkové náklady na teplo rozpočítávají mezi konečné spotřebitele, nainstalovány indikátory topných  nákladů. Novinka si klade za cíl spravedlivější rozpočítávání nákladů na teplo.

Zrušení poplatků za recept a u lékaře
Jednou z nejvýraznějších nedaňových změn je, že od ledna už pacienti nebudou platit třicetikorunové poplatky za návštěvu lékaře a za recept v lékárnách. Zůstane jen 90 korun za lékařskou a zubní pohotovost.

Platby v hotovosti pouze v nižších částkách
Platby v hotovosti můžete činit maximálně do 270 000 Kč. Do prosince 2014 šlo ještě takto zaplatit 350 000 Kč. Nad stanovenou hranici je nutné posílat peníze bezhotovostně. Opatření má za cíl omezit korupci.

Odpočet u hypoték zůstane zachován
Pro rok 2015 zůstává nakonec zachován maximální odpočet úroků u hypotečních úvěrů na hranici 300 tisíc korun. K původně plánovanému snížení daňového odpočtu u zaplacených úroků z úvěru na bydlení na 80 tisíc korun tedy nedošlo. Za rok 2015 si tak bude možné snížit daňovou povinnost až o 45 tisíc korun.

Zvýšení limitu u přivýdělku
Řada zaměstnanců si přivydělává samostatnou výdělečnou činností. Ta je pro ně tudíž vedlejším zdrojem příjmů, neboť hlavní činností zůstává zaměstnání. Protože zaměstnanci již platí pojistné na sociální zabezpečení ze své hrubé mzdy, nemusejí z hrubého zisku do určitého limitu z vedlejší samostatné výdělečné činnosti platit sociální pojištění.
Za celý rok 2014 se neplatí sociální pojištění z vedlejší činnosti do hrubého zisku 62 261 korun (příjem minus výdaje). Pro celý rok 2015 se tento limit zvyšuje na částku 63 865 korun ročního hrubého zisku. Při výkonu vedlejší výdělečné činnosti jen po část roku se limit poměrně snižuje.

Článek je zpracován jako jeden z výstupů výzkumného projektu Fakulty financí a účetnictví VŠE, který je realizován v rámci institucionální podpory VŠE IP100040.

Pin It on Pinterest

Share This