+(420) 412 384 013 +(420) 720 998 468 info@dentalcare.cz

polibekExistuje spousta článků o líbání. Jak vzniklo, co nás k němu vede a jak pozitivní vliv má na naše psychické rozpoložení. Co však tyto články zapomínají zmínit je fakt, že jeden polibek dokáže přenést desítky milionů bakterií mezi partnery. Prostředí, ve kterém se vyskytujeme, velmi ovlivňuje naše „kamarádské“ mikroorganismy. A jde i o to, s jakými lidmi interreagujeme. Například v našich ústech se nachází více než 700 bakteriálních druhů a jejich složení velmi ovlivňují naši blízcí lidé, zejména naši životní partneři. Skutečný účinek polibku na orální mikroorganismy ještě nikdo nikdy nezkoumal.

Nová studie však objevila, že partneři, kteří se častěji líbají, mají podobnější skladbu orálních bakteriálních druhů. Lékaři si pozvali 21 párů a ptali se jich na běžné zvyky spojené s líbáním. Jak často se líbají, jak dlouho takový polibek trvá atd. Poté provedli analýzu mikrobiálního složení ústní mikroflóry obou partnerů. Líbání, které spočívá v doteku jazyků a výměně slin, je známé pro 90 % světových kultur. Líbáním si lidé v podstatě vybírají své potenciální partnery. Jde o složité chemické a biologické interakce, které lidem pomáhají „podle chuti“ vybrat toho správného partnera. A roli hraje i interakce cizích bakterií na povrchu ústních sliznic. Z výsledků jasně vyplývá, že ti partneři, co se líbají častěji, mají podobné složení ústní mikroflóry. Dokonce se dá říct, že 9 polibků denně vám zajistí stejné složení ústních bakterií jako je u vašeho partnera. Co se týká počtu přenesených bakterií. K tomu vědcům posloužil jednoduchý pokus.

Testovaným lidem dali lékaři k výplachu úst roztok se speciálními označenými bakteriemi. Poté je požádali, aby se 10 vteřin líbali se svým partnerem. Ukázalo se, že takový polibek dokáže přenést 80 milionů bakterií. Cílem jistě není znechutit čtenáře a odradit je od polibku svých partnerů. Je ale dobré si uvědomit, že partner s vysokou kazivostí může významně ovlivnit mikrobiální složení ústní dutiny druhého partnera, který třeba nemusí mít žádný kaz.

Zdroj: medicalnewstoday.com

Pin It on Pinterest

Share This