+(420) 412 384 013 +(420) 720 998 468 info@dentalcare.cz

sekerrrV USA nedávno vyšel článek, který odkryl chování cukrovarného průmyslu v 60. letech. Zachovali se úplně stejně jako před nimi třeba lidé od tabákového průmyslu. V okamžiku, kdy svět zjistil, že jejich produkt poškozuje lidské zdraví, stočili debatu a pozornost úplně jiným směrem. Jen aby ochránili svůj byznys, začali ignorovat lékaře a ovlivňovali další vědecké studie ve svůj prospěch.

To vše se nachází v 50 let starých dokumentech, které nyní vyšly najevo. Podle autorů článku se jedná o typické „sebestředné“ chování velikých korporací, které se nestyděly zajít hodně daleko, jen pro svůj vlastní zisk. Z těchto starých záznamů by se měli poučit dnešní zákonodárci, stejně jako se poučili u tabákového průmyslu. Dokumentů bylo objeveno více než 300 a pocházejí zejména z počátku 60. let.

Dokumenty jsou spjaté s WSRO , což je světová organizace pro výzkum cukru, která má dodnes blízké vztahy s výrobci řepného a třtinového cukru. V těchto záznamech je patrné, jak se společnost zachovala koncem 50. let, když lékaři odhalili, jak špatný vliv cukr má na lidské tělo a především na zuby. Místo toho, aby se po světě snížil příjem cukru a lidé začali více přemýšlet nad jeho konzumací, WSRO začala vymýšlet způsoby, jak snížit nežádoucí účinky cukru a důkazy o škodlivost cukru na zuby zametla pod koberec. Příkladem jsou dva kroky, které WSRO společně s cukrovarným průmyslem podnikly. Nejprve začala financovat výzkum, který měl za úkol najít enzym, jenž by dokázal rozložit zubní plak. Když se na tomto poli nepodařilo najít vhodnou látku, tak se rovnou pokusila najít vakcínu proti zubnímu kazu. I tento pokus však selhal.

V ten okamžik musel cukrovarný průmysl přijít již s definitivním řešením, jak ochránit své zisky. Aby se lidé nedozvěděli, jak škodlivý cukr může být, nasadila cukrová mafie svého člověka do NIDR . Jednalo se o institut pro výzkum zubního kazu, který jako jediný v této době zkoumal etiologii zubního kazu a byli to právě místní vědci, kteří odhalili, že cukr je jedním z hlavních viníků. Cukrovarný průmysl však získal nad tímto institutem kontrolu prostřednictvím svého „špeha“ na vysoce postavených místech. Veškerý výzkum, všechny práce a studie, které tvrdily, že cukr je „ten špatný“ dostaly stop a přestaly být financované. Na mušce byly zejména ty práce, které spojovaly zubní kaz s konkrétními potravinami.

Tyto praktiky skončily v pozdních 70. letech, ale další velké debaty o škodlivosti cukru přicházejí až nyní. WHO a další zdravotní organizace se cukru bojí čím dál tím více. Dokonce bylo vydáno několik doporučení, že by se měl příjem jednoduchých cukrů snížit pod 10 % celkového denního příjmu kalorií. Některé studie bojující proti zubnímu kazu jdou ještě dále a nastavují tuto hranici pod 3 %. Jednoduché volné cukry se samozřejmě nacházejí i přirozeně v běžných potravinách (ovoce, zelenina,…), ale to, co trápí lékaře nejvíce, jsou přidané jednoduché cukry tam, kde by být normálně neměly. Nadbytek cukru má pro tělo hned několik škodlivých účinků. Vede k obezitě, způsobuje zubní kaz, spouští chronická onemocnění a také kalorie získané jednoduchým cukrem vytěsňují energii získanou správnou zdravou výživou, takže tělu chybí spousta nutrientů.

Velmi rychle se blíží doba, kdy si za přidaný cukr výrazně připlatíme (vyšší daň na slazené nápoje,…), nebo nám stát bude omezovat jeho konzumaci. Není se čemu divit. Dnešní společnost je na cukru závislá a cukr způsobuje řadu chorob, jejichž léčbu pak stát musí platit. Pokusme se tedy na tuto dobu připravit a omezit příjem cukrů. Prospěje to totiž i našemu tělu.

Zdroj: medicalnewstoday.com

 

Pin It on Pinterest

Share This