+(420) 412 384 013 +(420) 720 998 468 info@dentalcare.cz

cigarette-149234_640Mezinárodní skupina expertů přes zdraví, právo a sociologii a nabádá OSN , aby velmi razantně vystoupila proti tabákovému průmyslu a přispěla k vytvoření světa bez tabáku. Na začátku roku 2015 se v Abu Dhabi ve Spojených arabských emirátech konal největší světový kongres za boj proti kouření. Na něj se sjíždějí kapacity z oblastí medicíny, politiky, práva a sociologie a diskutují o tabákovém průmyslu a jeho vlivu na zdraví. Podle těchto lidí je načase, aby daly vlády a světové organizace jasně najevo svůj postoj, že již nadále nebudou akceptovat škody, které páchá tabákový průmysl. Ve 3. tisíciletí se již Země musí očistit od veškerého tabáku, ať už legálně, či nelegálně prodávaného. Světa, kde je tabák mimo zrak, mimo myšlenky lidí, kouření není in a nezapadá do životního stylu, se dá prý dosáhnout do 3 dekád, ale nepůjde to bez naprosto jasné podpory vlád, státních i nadnárodních společností, OSN , WHO a dalších.

Přesně před 10 lety WHO spustila svůj plán na kontrolu kouření a tabákového průmyslu. Ten měl samozřejmě za úkol omezit kouření celosvětově. A výsledek? Ten je celkem nevalný. Za poslední desetiletí zemřelo na následky kouření přes 50 milionů lidí. Ano, v západních zemích kouření pomalu upadá, ale jak se zde snižuje počet kuřáků, tak v rozvojových zemích světa počet kuřáků prudce narůstá. Dle WHO je problém zejména ve dvou věcech. Za prvé k nejrůznějším odvykacím programům má přístup pouze 15 % celosvětové populace.

Za druhé vlády bojují s kouřením zvyšováním daní na cigarety. Jenže takovéto zvyšování daní potká pouze 10 % kuřáků. Zbylé státy s tím nic nedělají. Právě proto WHO i nadále očekává, že počet kuřáku bude i nadále celosvětově růst. A to nejméně následujících 15 let. Do roku 2025 se tedy očekává, že by na světě mohlo být více než miliarda kuřáků. Tyto alarmující čísla způsobují, že WHO a další organizace tak tlačí na vlády jednotlivých zemí a přejí si co nejrychlejší reakci.

Proč se však bojuje s následky kouření a ztěžují se podmínky pro konzumenty? Proč se neútočí na dodavatele tabákových výrobků? Celosvětový trh ovládají 4 korporace a Čínská národní tabáková společnost. A ty nechtějí přijít o své zisky. Jak kouření upadá na západě, hledají tyto firmy útočiště jinde. Ideálním trhem jsou nyní rozvojové státy Afriky, Asie a samozřejmě Čína. Právě tady strmě narůstá počet kuřáků. Tato velká čtyřka chytře využívá různé taktiky, politické lobby a dokonce se přes média zaměřuje na ženy a mladistvé. Ano, v rozvojových zemích je to možné, nadnárodní společnosti často šikanují místní vlády. OSN a WHO tudíž musí poskytnout podporu vládě, která se jedině tak dokáže těmto tabákovým korporacím postavit.

V Číně je celá situace ještě komplikovanější. Tamní produkce tabáku je kontrolovaná jedinou společností Čínskou národní tabákovou společností, která je navíc ovládaná státem. Jakékoliv regulace jsou zde velmi obtížné, jelikož produkce, prodej i samotné regulace řídí jeden a ten samý subjekt. Čína má jedinou možnost jak s kouřením bojovat, musí na to přistoupit vláda. Čína má nyní 300 milionů kuřáků a toto číslo by mělo i nadále růst.

V Česku je kuřáků kolem 3 milionů a bohužel se nemůžeme zařadit mezi západní země, kde trend kouření upadá. Měli bychom se však nad sebou zamyslet v souvislosti s novými studiemi, které se zabývaly kouřením u mladých lidí. Lékaři se totiž v nové studii shodují, že pokud by bylo kouření legální až od 21 let, zachránilo by to dnešním dětem po celém světě „miliony let zdravého života“. Podle analýzy amerických vědců by zvýšení hranice pro koupi tabákových výrobků na 21 let významně zvýšilo zdravotní stav lidí po celém světě.

Za posledních 50 let se snížil počet předčasných úmrtí na následky kouření o 8 milionů případů. Není to ani tak důsledkem snah WHO o omezení kouření, ale hlavně pokrokem v medicíně. Lidé, kteří začnou kouřit, sáhnou po cigaretě poprvé nejčastěji ve věku mezi 15-19 lety. Je to v době, kdy začínají řídit, začínají mít jakýsi příjem z brigád, a tudíž mají možnost koupit si své první cigarety. Statistiky dokonce uvádějí, že 90 % kuřáků začne kouřit kolem 19. roku života. Posunem hranice pro legální koupi cigaret nad 21 let by tak mohla být spousta mladých lidí od  kouření odrazena jednoduše proto, že v 21 letech by řada z nich kouřit už nezačala.

Je samozřejmě jasné, že kouření je pro naše zdraví velmi škodlivé. Moderní trendy a poznatky v medicíně jdou jednoznačně proti kouření. Bylo by dobré, kdyby se s touto neřestí začalo bojovat i v naší republice. V poslední době jsme mohli zaznamenat nějaké pokusy. Otázkou však je, zda se to opravdu podaří za současného „vedení“ naší země.

Zdroj:medicalnewstoday.com

Pin It on Pinterest

Share This