+(420) 412 384 013 +(420) 720 998 468 info@dentalcare.cz

sluzby10Ženy, které jsou v menopauze a navíc jsou kuřačky, mají daleko vyšší riziko ztráty zubů než ostatní ženy, které nekouří. Lékaři z amerického Buffala provedli testy in vivo na více než 1000 ženách. Prozkoumali také výsledky jedné z největších studií v USA – zaštitované WHI (Women´s Health Initiative), které se účastní na 160 000 žen. Poprvé je tedy ztráta zubů spojována přímo s kouřením. Lékaři ukázali na vztah mezi stavem chrupu, kouřením a menopauzou. Kouření a různé hladiny hormonů jsou pravděpodobně odpovědné za choroby parodontu u starších žen, což může vést až k úplné ztrátě zubů.

Ztráta zubů ve stáří je dnes často spojována s celkovými chorobami jako např.: kardiovaskulární, nádorová onemocnění, revmatoidní artritida nebo diabetes. Nyní se do tohoto seznamu zařazuje i kouření. To je etiologickým faktorem řady onemocnění. Výsledky testů naznačují, že stojí i za ztrátou chrupu. Proč jsou však postiženy častěji ženy v  menopauze než stejně staří muži? Navzdory faktu, že jsou ženy v otázce orální hygieny obvykle pečlivější než muži, mají daleko vyšší šanci, že o svůj chrup přijdou.

Ženy používají mezizubní kartáčky či niť častěji než muži. Účastnice výzkumu vyplnily dotazník s kuřáckou anamnézou. Poté podstoupily podrobné ústní vyšetření. Lékaři prověřili každý chybějící zub, jeho historii a důvod ztráty. Těžké kuřačky (ty, které kouří krabičku cigaret denně po dobu minimálně 26 let) mají 2x vyšší riziko ztráty zubů a 6x vyšší riziko parodontálních onemocnění než nekuřačky. Kouření však nebylo příčinou ztráty zubů o nic více než zubní kazy.
Cigaretový kouř akceleruje průběh parodontálních onemocnění. Stejně tak je ovlivňují i hormony, jejichž hladiny se během menopauzy výrazně mění. Většina z těchto hormonálních změn působí na imunitní systém, který je pak spouštěčem zánětu dásní. Chemické látky v cigaretovém kouři také podporují vznik zubního plaku. Inhibují totiž protektivní látky obsažené ve slinách, proto se mohou bakterie bez problémů množit. Nikotin zase ovlivňuje kost tím, že brání její mineralizaci. Ženy tak mají o důvod více, proč skoncovat s kouřením. Ztráta zubů je nejen estetickou vadou, ale výrazně se sníží kvalita života. Ovlivní příjem potravy, ovlivní řeč a tím pádem i psychický stav člověka.

Zdroj: medicalnewstoday.com

Pin It on Pinterest

Share This