+(420) 412 384 013 +(420) 720 998 468 info@dentalcare.cz

Kniharecenze knihy: OCEŇOVÁNÍ A PRODEJ PRIVÁTNÍ LÉKAŘSKÉ PRAXE (II )
autor: Doc. Ing. Tomáš Krabec, Ph.D., MBA
nakladatelství: Grada Publishing, a.s.

 

Druhé doplněné a rozšířené vydání Krabcovy knihy považuji za „povinnou četbu“ z čistě pragmatických důvodů – ekonomické uvažování je totiž v řadách privátních lékařů velmi nedostatkovým zbožím! Kniha Tomáše Krabce OCEŇOVÁNÍ A PRODEJ PRIVÁTNÍ LÉKAŘSKÉ PRAXE je „povinná“ v subjektivním slova smyslu – je totiž napsána v nejlepším zájmu čtenáře. Samozřejmě zde nejde o ideologii, která změní váš světonázor, ani o beletrii, jejíž přečtení vám vžene slzy do očí. Jde o publikaci odbornou, a to navíc na téma ekonomické. Kolik lékařů přitom považuje ekonomickou literaturu za atraktivní čtení? A přesto považuji Krabcovu knihu za „bazální“ součást povinné literatury pro každého privátního lékaře. 

Recenzovaná kniha je „literaturou faktu“ v pravém slova smyslu. Publikace přináší informace – exaktní a konkrétní fakta, která by měl znát každý vlastník praxe – protože je jen otázkou času, kdy jej životní dráha postaví do situace podnikatele, jež na konci profesního života hodlá předat a zpeněžit své dosavadní celoživotní dílo  Takovou životní situaci lze zvládnout jen dvěma způsoby – buď dobře anebo špatně, buď profesionálně anebo amatérsky, buď se ziskem anebo s prodělkem.
S knihou Tomáše Krabce máte o hodně větší šanci! Byť jde tentokrát do distribuce již druhé vydání – kniha je první publikaci toho druhu v ČR. Samotný fakt, že autor se tématem zabývá dlouhodobě a systematicky, je zárukou validních a smysluplných informací. Navíc toto poměrně složité téma pojednává autor srozumitelně – záměrně nezvolil formu „akademického“ odborného textu, nýbrž učinil maximum, aby odborně poměrně náročné téma podal „populárně-naučným“ způsobem.

Text je velmi přehledně a vhodně strukturován. Kazuistiky s vtipně volenými pseudonymy (MUDr. Upracovaná, MUDr. Vychytralý, MUDr. Velkorysá, MUD r. Typická…) velmi názorně vystihují aktuální situaci mnoha lékařských praxí. A právě v tom tkví největší pozitivum nové publikace – nejde o dílo akademického teoretika, nýbrž o poznatky, zkušenosti a doporučení, které autor v reálné praxi (převážně terén privátních stomatologických ordinací) nasbíral v minulých letech.

Je vskutku chvályhodné, jak se autor vypořádal s obtížným úkolem – podat nelehkou ekonomickou problematiku poměrně čtivou a srozumitelnou formou. Samozřejmě nebylo možno úplně eliminovat ekonomickou odbornou terminologii (pak by kniha nemohla splnit svůj účel) a v knize se objeví i několik matematických výrazů, jež mohou citlivějším
čtenářů spustit specifickou alergickou reakci… je jich však jako šafránu a není třeba se jimi nechat odradit.

Zároveň věřím, že autorova (místy mírně obsedantní) záliba v cizojazyčných termínech bude ze strany čtenářů přijata velkoryse – ostatně, lékařské obory trpí stejným postižením. I v ekonomii totiž platí, že některé odborné výrazy český ekvivalent vůbec nemají. Z odborného hlediska si netroufám recenzované publikaci cokoliv vytknout – naopak, se cítím poctěn skutečností, že právě mne autor požádal o recenzi své knihy. Dodávám zároveň, že bude jen ku prospěchu věci, když Tomáš Krabec zůstane i nadále aktivně činný v problematice oceňování lékařských praxí. Je totiž zřejmé, že právě v oblasti tržní hodnoty lékařských praxí se budou dít v naší zemi v příštích letech veliké věci – a bude důležité „být u tohoto“! Nemohu nedoporučit.

Pin It on Pinterest

Share This