+(420) 412 384 013 +(420) 720 998 468 info@dentalcare.cz

Izraelští vědci z Jeruzalémské univerzity se zaměřili na K1B. Tento bakteriofág byl objeven v jeruzalémském kanalizačním potrubí. Podle nové studie dokáže velmi efektivně usmrtit i ty nejodolnější bakterie. Typickým příkladem je Enterococcus faecalis, která se vyskytuje i v dutině ústní. Enterococcus faecalis je bakterie vyskytující se i v trávicím traktu člověka. Je to velmi nebezpečný potencionální patogen způsobující např. endokarditidu (a v krajním případě fatální infekce srdeční výstelky), bakteremii a další vážné infekce. Enterococcus faecalis je spojován i s chronickými postendodontickými periapikálními infekcemi. Jedním z důvodů, proč se infekce vyvolané touto bakterií tak obtížně léčí, je fakt, že tvoří mikrobiální biofilm.

Bakteriální buňky adorují velmi těsně jedna ke druhé a také k povrchům tkání. Jejich exkrety vytváří lepkavý povlak, který je chrání před účinkem imunitního systému i antibiotik. Enterococcus faecalis je často spojován s ošetřením kořenových kanálků. Izraelští vědci zjišťovali, jak dokáže bakteriofág EFDG 1 zlikvidovat Enterococcus faecalis, jak ve formě
biofirmu nebo v roztoku. Ukázalo se, že tento fág dokáže zneškodnit i V853 linii bakterie, což je druh, který je rezistentní i na vankomycin. Vankomycin je považován za nejsilnější a nejúčinnější antibiotikum vůbec. Testy naprosto jednoznačně ukázaly, že EFDG 1 dokáže spolehlivě zabít Enterococcus faecalis v obou formách, jak volné bakterie, tak biofilm.

Vir také efektivně eliminuje periapikální infekci, takže EFDG 1 by se dal využít jako prevence postendodontických komplikací také při samotném endodontickém ošetření. Průzkum genomu viru pomocí transmisního elektronového mikroskopu odhalil, do jaké kategorie virů patří, což by mohlo pomoci najít i další vhodné kandidáty virů pro léčbu bakteriálních infekcí. Tento virový genom neobsahuje žádné škodlivé geny, které by mohly poškodit lidskou buňku, takže se možná brzy začne s testováním přímo na lidech. Také samotná terapie by se mohla dostat k pacientům poměrně rychle, takže bychom se brzy mohli dočkat nového antibakteriálního léku.

Zdroj:medicalnewstoday.com

Pin It on Pinterest

Share This