+(420) 412 384 013 +(420) 720 998 468 info@dentalcare.cz

 

Blahodárné účinky červeného vína na kardiovaskulární systém jsou známy již dlouhou dobu. Z přiměřené konzumace červeného vína však mohou těžit i jiné části lidského těla. Podle nové studie jsou to například zuby.

Lékaři podotýkají, že zubní kaz a procesy vedoucí k jeho vzniku jsou nesmírně komplexní záležitostí, na které se podílí celá řada faktorů. V lidských ústech žijí stovky bakteriálních druhů a většina z nich má schopnost adorovat k povrchu zubní skloviny. Dlouhodobé ulpívání mikrobů na zubech vede k formaci zubního plaku a jeho nízké pH vede ke vzniku zubního kazu.

Zubní plak je vysoce organizovaná struktura mikrobiálních produktů. Nejčastěji se v něm vyskytují bakteriální druhy Streptococcus a Lactobacillus. Tyto bakterie produkují kyseliny jako odpadní látky štěpení sacharidů. Kyseliny pak demineralizují zubní sklovinu, poškozují parodont a mohou vést ke ztrátě zubů. Některé studie tvrdí, že zubní kaz postihuje 60-90 % celosvětové populace.

Ano, existují některé antibakteriální látky, které dokážou zneškodnit tyto kariezní mikroby, ale většina z nich se nedá užívat dlouhodobě kvůli svým nežádoucím účinkům. Způsobují například zabarvení sliznic nebo změny vnímání chuti. Navíc mohou přispívat ke vzniku rezistentních mikrobiálních druhů. Proto i nadále zůstává tou nejdokonalejší prevencí zubního kazu správná ústní hygiena. Přesto se však lékaři snaží najít některé přírodní látky, které jsou schopny
s ústními bakteriemi bojovat.

Mezi ně patří například polyfenoly, které se nacházejí v čaji a brusinkách. A podobné extrakty byly nedávno objeveny i v červeném a hroznovém víně. Právě tyto látky dokážou zahubit bakterie Streptococcus. V laboratorních podmínkách vědci simulovali běžnou situaci v ústech. Vytvořili zubní plak s 5 nejrozšířenějšími ústními bakteriemi a sledovali, zda dokáže červené víno inhibovat jeho vznik.

Vzorky zubního plaku byly umístěny do červeného vína, nealkoholického červeného vína, do vody a do 12% etanolu. Ukázalo se, že obě vína (alkoholické i bez alkoholu) jsou v boji se zubním plakem nejúčinnější. Červené víno tedy dokáže v přiměřené konzumaci inhibovat tvorbu zubního plaku a tím i bojovat se vznikem zubního kazu.

Tyto výsledky dokazují, že červené víno (jako jeden z nejdůležitějších zemědělských produktů) má blahodárný vliv na lidské tělo. Největší koncentrace prospěšných látek se nachází v semínkách uvnitř hroznového vína a tato semínka se dnes již dají v obchodech běžně sehnat.

Zdroj: sciencedaily.com

 

Pin It on Pinterest

Share This